marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 august, 2015

tva calculeIminentele discuții “tehnice” pe marginea Codului Fiscal prefigurează o simplă dezbatere politică legată exclusiv de nivelul până la care va fi redusă TVA.

Cu 24 de ore înainte de negocieri și după o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, premierul Ponta a afirmat, miercuri, că nu poate accepta o TVA mai mare de 20%.

În condițiile în care participanții la discuțiile programate joi, la Palatul Parlamentului, par să se concentreze numai pe nivelul acestei taxe, sunt șanse mari ca restul modificărilor cuprinse de Codul Fiscal să fie păstrate și după sesiunea extraordinară programată în 24-25 august, când parlamentarii rediscută la solicitarea președintelui Iohannis această lege.

Negociatorii și mandatele


La discuțiile pe marginea Codului Fiscal

  • Guvernul îl trimite pe ministrul Eugen Orlando Teodorovici, care va fi însoțit de președinții celor două comisii parlamentare de buget- deputatul Viorel Ștefan și senatorul Viorel Arcaș
  • PNL va fi reprezentat de deputatul Eugen Nicolăescu și de secretarul general Marian Petrache
  • UNPR își susține argumentele prin vocea ministrului Eugen Nicolicea și a senatorului Haralambie Vochițoiu
  • UDMR va fi reprezentat de europarlamentarul Iuliu Winkler, de deputatul Alexandru Veghi și de senatorul Erdei Istvan
  • ALDE va fi reprezentat de secretarul de stat în Ministerul Economiei Cătălin Beciu

Chestiunea mandatelor de negociere este însă complicată, toate partidele concentrându-se exclusiv pe nivelul până la care ar urma să fie redusă TVA.

Poziția guvernului e clară, deși surprinzătoare: în Codul Fiscal este prevăzută reducerea TVA până la 19% începând cu data de 1 ianuarie 2016, însă premierul a anunțat miercuri că nu acceptă TVA mai mare de 20%.

Poziția PSD este necunoscută– principalul partid de guvernământ nu a făcut niciun anunț public referitor la poziția față de modificarea Codului Fiscal cerută de președintele Iohannis, iar solicitările cursdeguvernare.ro adresate președintelui interimar Liviu Dragnea au rămas fără răspuns.


Echipa UDMR merge la discuții cu mandatul să susțină reducerea TVA la 19%. Dacă nu se va întruni majoritatea pentru această propunere, vom  accepta şi varianta privind TVA de 20%, a declarat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

În interiorul PNL, discuțiile privind mandatul de negociere urmau să fie finalizate în cursul serii de miercuri. Discuțiile sunt complicate de faptul că procentul de 19% al TVA a fost propus de liberali la primul vot din Parlament pe Codul Fiscal. Posibil, PNL va merge pe varianta amânării datei la care să intre în vigoare scăderea acestei taxe pe valoare adăugată.

Potrivit unui comunicat oficial al partidului, „obiectivele PNL sunt de adoptare a Codului Fiscal într-o formă sustenabilă și stimulativă pentru mediul de afaceri”.

Speranțele liberalilor se leagă însă, în plan mai larg, de UNPR, al cărei președinte a fost și el miercuri, la Cotroceni, pentru discuții pe marginea Codului Fiscal. Oficial, în chestiunea modificării Codului Fiscal, Gabriel Oprea spune că va vota ca de obicei,  așa cum se decide în coaliția de guvernare.

Surse din PNL au declarat pentru cursdeguvernare.ro că liberalii și UNPR au întâlniri frecvente, liberalii încercând să convingă UNPR că schimbarea lui Victor Ponta este o chestiune de interes național.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: