18 februarie, 2019

Ministerul Finanţelor (MFP) urmează să decidă dacă și eventual cum va schimba legislaţia privind legarea dobânzilor la credite de un alt indicator, care să înlocuiască indicele ROBOR, potrivit unor surse guvernamentale.

Mai multe alternative de înlocuire a  mediilor dobânzilor interbancare (ROBOR) au fost prezentate în şedinţa de luni a Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudențială (CNSM).

CNSM a anunţat, luni după amiază, doar că „a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare”.


Comunicatul CNSM nu pomeneşte nimic de ROBOR, sau de alţi indicatori care să-l înlocuiască, în contextul în care Banca Naţională (BNR) a cerut explicit ca din „ordonanța lăcomiei” (OUG 114/2018) să dispară orice legătură dintre o taxă bancară și media dobânzilor de piaţă interbancare (ROBOR).

Altfel, instrumentul principal de politică monetară al băncii centrale – dobânda de referință la care împrumută băncile și-ar pierde eficacitatea și BNR nu şi-ar mai putea îndeplini principala atribuţie de păstrare a stabilităţii preţurilor – au spus oficialii băncii centrale.

„Soluţiile identificate” de CNSM se află printre cele prezentate de un grup de lucru constituit la nivelul instituţiei acum două săptămâni şi piaţa aşteaptă de la MFP să iniţieze modificările legislative care leagă, în prezent, dobânzile la credite de ROBOR, potrivit surselor cursdeguvernare.ro.

Din conducerea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudențială CNSM fac parte: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR), Leonardo Badea (președintele ASF), Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF), Eugen Teodorovici (ministru de Finanțe), Attila György (secretar de stat) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: