duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2012

Președintele Traian Băsescu și-a declarat, duminică, susținerea pentru recuperarea salariilor bugetarilor, susținând că aceasta conduce la scăderea deficitelor structurale la pensii și sănătate, însă a recunoscut că majorarea salarială poate conduce la o mărire a deficitului bugetar de la 1,9% din PIB până la 2,3%.

”Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reduceri. Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate şi la fondul de pensii. Dimpotrivă, reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar”, a susținut Băsescu, după discuțiile cu Troika – delegațiile FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

El a amintit că în ianuarie, la misiunea FMI de atunci, autoritățile române au negociat un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe anul 2012, însă de atunci s-a luat în calcul posibilitatea creșterii deficitului la 2,2% – 2,3% din PIB în metodologia cash.


Șeful statului a recunoscut astfel că majorarea salarială pentru bugetari ar urma să se facă pe baza creșterii deficitului bugetar în limitele menîionate în ianuarie..

”Am spus atunci că mergem pe 1,9% deficit pe cash cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% dacă va fi necesar. De ce această diferență? La ora aceea nu se știam cum vor evolua economia românească și cea europeană. (…)Rezerva pentru plata salariilor, dacă economia nu a mers mai pozitiv decât ne-am așteptat, e pe dreptul de a ne modifica deficitul”, a explicat Băsescu duminică.

În schimb, liderul de la Cotroceni s-a arătat rezervat față de posibilitatea returnării banilor care au fost opriți ilegal de la pensionari, prin constribuțiile la asigurările de sănătate.

”Problema apare din ultimele decizii ale Curții Constituționale privind pensiile. (…) Trebuie să găsim o soluție și legală, și financiară pentru problema generată de decizia Curții Constituționale”, a spus Băsescu.


Președintele a menționat că va discuta pe acest subiect cu premierul desemnat, Victor Ponta.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: