Directorul SRI, George Maior, consideră că respingerea “Legilor Big Brother” ar putea reprezenta un element major de vulnerabilitate la adresa României. “La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul”, a afirmat sâmbătă George Maior la postul de televiziune B1 TV.
Declaraţia lui George Maior vine după ce preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a vorbit vineri despre anumite presiuni pe care SRI le-ar fi exercitat asupra curţii pentru “validarea” legislaţiei Big Brother
Explicaţiile lui George Maior
Directorul Serviciului Român de Informaţii a precizat, într-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic că, în acest moment, serviului îi lipsesc anumite prevederi legislative pentru a acţiona eficient: „Este vorba de trei legi, legea retenției datelor, legea cartelelor prepay și legea securității cibernetice. Prima lege îți conferă o capacitate analitică absolut vitală pentru a investiga anumite situații de securitaet națională. Faptul că nu avem această lege ne încetinește foarte mult viteza”.
George Maior a precizat: „Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituțională, ci a considerat că există anumite elemente de neconstituționalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ și în acest moment unic, în istoria de 25 de ani a României după Revoluție, și acum operăm pur și simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziție. Noi considerăm că aceste legi sunt în concordanță cu exigențele convenției drepturilor omului”.
Avertismentul
George Maior a lansat sâmbătă şi un avertisment dur la adresa celor care se opun acestor legi.
„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetățenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înțelege sau din rea credință le abordează în acest fel. Nu comentez deciziile, ne vom adapta la ele, cu mijloacele chiar și ale lui Sherlock Holmes”, a afirmat George Maior.
Deciziile CCR
Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituţională.
În 16 septembrie 2014, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil. De asemenea, Curtea a constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.
În luna mai 2014, Guvernul a iniţiat un proiect de lege privind securitatea cibernetică, pe motiv că „România este cu certitudine vizată de entităţi ostile active în mediul virtual, nivelul de securitate cibernetică fiind – în prezent -insuficient pentru a face faţă unor atacuri de nivel ridicat ori cu intenţii distructive“. Guvernul a oferit structurilor de securitate posibilitatea de a avea acces la informaţii privind datele personale, lucru aspru criticat de Curtea Constituţională.
Legea a fost adoptată tacit la Cameră şi votată în unanimitate la Senat, PNL contestând-o ulterior la CCR.
Un răspuns
George Maior incepe sa o ia razna , Ar trb limitat legislativ mandatul de sef al SRI . Sa respecte legislatie si de ce nu se sesizeaza nici o Institutie din stat cu privire la contestarea deciziei CC ? Un fapt grav , non democratic , intolerant in aceasta tara . Aici ar trb romanii sa intervina si sa ceara explicatii . Dar turma accepta sa fie condusa de stapan avand capul plecat . Bravo Romania , nu degeaba suntem cei mai bine vazuti din UE !