Directorii Băncii Vaticanului demisionează, în mijlocul unui scandal de corupţie - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Directorii Băncii Vaticanului demisionează, în mijlocul unui scandal de corupţie

2 iulie, 2013

Directorul şi directorul adjunct al Băncii Vaticanului au demisionat din funcţie, după arestarea unui cleric italian, pe baza unor acuzaţii de corupţie şi fraudă, relatează BBC.

Paolo Cipriani (foto) şi Massimo Tulli şi-au dat demisia, luni, “în interesul instituţiei şi al Sfântului Scaun”, a anunţat Vaticanul.

Vestea vine la trei zile după arestarea Monseniorului Nunzio Scarano. Preotul în vârstă de 61 de ani şi alte două persoane sunt suspectate că au încercat să transfere ilegal 20 de milioane de euro.


Monseniorul Scarano, un preot din sudul Italiei, a fost, mai mulţi ani, contabil şef al departamentului de la Vatican cunoscut sub numele Apsa (Administraţia Patronomiului Scaunului Episcopal). El a fost anchetat de poliţia italiană pentru o serie de tranzacţii suspecte, care includ reciclarea prin banca Vaticanului a unor cecuri descrise ca fiind donaţii pentru biserică.

Ceilalţi doi bărbaţi arestaţi în 28 iulie se numeau Giovanni Maria Zito, un agent al serviciilor secrete italiene, şi Giovanni Carenzio, un broker financiar.

Actualul preşedinte al băncii, Ernst von Freyberg, va prelua postul de director interimar, de la Cipriani, anunţă Vaticanul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, va fi creată o nouă funcţie de ofiţer de risc, pentru îmbunătăţirea modului în care sunt respectate regulamentele financiare, precizează sursa citată.


Săptămâna trecută, Papa Francisc a înfiinţat o comisie de anchetă care să cerceteze banca, acuzată de spălare de bani timp de decenii întregi. Suveranul Pontif a numit deja un cleric de încredere ce va supraveghea modul în care instituţia este manageriată.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr