marți

16 aprilie, 2024

24 august, 2021

Directorul CIA, William Burns, a avut o întâlnire secretă la Kabul, luni, cu liderul de facto al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, aceasta fiind cea mai importantă întâlnire față în față între talibani și administrația Biden, de când militanții au pus mâna pe capitala afgană, potrivit unor surse diplomatice citate de Washington Post.

Decizia președintelui Joe Biden de a-și trimite omul numărul unu al spionajului și cel mai decorat membru al cabinetului său vine pe fondul unui efort consistent de evacuare a oamenilor de pe aeroportul internațional Kabul, în ceea ce președintele a numit ”unul dintre cele mai mari și mai dificile operațiuni aeriene din istorie”, notează jurnaliștii americani.

CIA a refuzat să ofere informații cu privire la întâlnirea cu talibanii, sursa citată speculând că discuțiile au vizat cel mai probabil negocierea termenului limită impus de aceștia, de 31 august, pentru evacuarea cetățenilor americani și a aliaților afgani.


Abdul Ghani Baradar a fost arestat în urmă cu 11 ani, într-o operațiune comună CIA – Pakistan, el petrecându-și următorii 8 ani în închisoare.

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puțin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite și aliații săi își retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanții Al Qaeda, în 2001.

Conform estimărilor, aproximativ alte 20.000 de persoane, majoritatea colaboratori ai occidentalilor, așteaptă evacuarea într-o țară sigură, temându-se că de răzbunarea talibanilor.

ONU: Există informații credibile despre execuții ale talibanilor

Înaltul oficial al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marți că instituția a primit informații credibile despre încălcări grave comise de talibani în Afganistan, inclusiv execuții sumare ale civililor și ale forțelor de securitate afgane care s-au predat.


Michelle Bachelet nu a oferit detalii despre aceste crime, dar a solicitat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului organizarea unei sesiuni de urgență pentru instituirea unui mecanism de monitorizare atentă a acțiunilor talibanilor, scrie Reuters.

Tratamentul aplicat femeilor de către talibani va fi o „linie roşie”, a avertizat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Experți independenți ONU pentru drepturile omului acuză, într-o declarație comună că talibanii continuă căutările din ușă în ușă, represaliile și confiscarea bunurilor populației civil.

Ambasadorul Chinei la ONU, Chen Xu, susține că trupele SUA și ale partenerilor lor, inclusiv militarii Marea Britanie și Australia, ar trebui trași la răspundere pentru încălcările drepturilor omului pe care le-au comis în Afganistan.

Ministrul britanic al Apărării: Nu toată lumea va ieşi din Afganistan. Facem o prioritizare nemiloasă a oamenilor

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat marţi că este puţin probabil ca ţările vestice să prelungească termenul de retragere a trupelor din Afganistan, deşi cele mai multe doresc acest lucru.

„Am scos 2.000 de oameni în ultimele 24 de ore şi 10.000, începând din aprilie”, a declarat Ben Wallace pentru BBC, citat de News.ro. „Ne concentrăm să scoatem cât mai mulţi oameni. Dar dimensiunea provocării înseamnă că nu toată lumea va ieşi. Facem o prioritizare nemiloasă a oamenilor,” a adăugat oficialul britanic.

Wallace a reiterat că este dorită o prelungire a termenului limită pentru retragere, 31 august. „Cei care au votul principal sunt SUA şi talibanii. Talibanii pot face ca lucrurile să fie incredibil de dificile. Va fi o discuţie între guvernul american şi talibani”.

„Dacă America ia decizia de a nu dori să extindă, atunci vom pleca până pe 31 august”.

Evacuările sunt derulate pe „picior de război”, forţele străine încercând să respecte deadline-ul agreat cu talibanii, a declarat pentru Reuters un diplomat NATO. Acesta a mai spus că mii de oameni s-au întors în casele lor după ce au aflat că situaţia în afara capitalei este „relativ calmă”.

G7 discută situația din Afganistan

Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Franței, Germaniei, Canadei și Japoniei care se întâlnesc virtual marți pentru a stabili în comun posibilitatea recunoașterii oficiale comune sau a reînnoirii sancțiunilor pentru a-i convinge pe talibani să respecte promisiunile de a respecta drepturile femeilor și relaţiile internaționale.

„Liderii G7 vor ajunge la un acord pentru a coordona decizia dacă sau când îi vor recunoaște pe talibani. Și se vor angaja să colabreze în continuare îndeaproape”, a spus un oficial european.

Mii de afgani s-au întors la casele lor după ce au aflat că situația este „relativ calmă” în provinciile din toată țara, a declarat diplomatul, care a cerut să nu fie identificat. El a avertizat însă că rapoartele de informații și securitate din districtele îndepărtate sunt insuficiente.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: