fbpx

Analiză

Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS. Cu un procentaj de doar… Mai mult

16.11.2020

La obiect

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului… Mai mult

15.11.2020

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

Diplomații UE nu se înțeleg cum să relocheze agențiile din Marea Britanie

de Victor Bratu 21.6.2017

Sediul actual al Agenției Europene a Medicamentului

Miniștri și diplomați UE au eșuat marți în încercarea de a ajunge la un acord pe marginea criteriilor după care vor decide relocarea celor 2 agenții care trebuie să își schimbe sediile după Brexit.

Potrivit Politico, rivalitatea între statele din Estul Europei și statele mai bogate din Vest a generat blocajul.

La negocierile de marți, România a fost reprezentată de adjunctul Anei Birchall, secretarul de stat Bogdan Mănoiu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu, numit în funcție pe 3 februarie 2017 de către Sorin Grindeanu.

Interesele celorlalte 26 de state membre au fost reprezentate, potrivit listei participanților la Consiliu, fie de reprezentanții naționali permanenți pe lângă UE, fie de miniștrii.

Europarlamentarul Siegfrie Mureșan a avertizat marți că ”România riscă să piardă găzduirea Agenției Europene a Medicamentului din cauza crizei PSD”.

În urma blocajului pe această temă din Consiliul Afaceri Generale, decizia finală legată de criteriile după care se va decide relocarea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și a Autorității Europene Bancare (AEB) va reveni liderilor UE, care urmează să se întâlnească joi și vineri la Bruxelles.

Discuțiile de marți referitoare la criteriile de relocare au figurat la punctul 9 al ordinii de zi- alte probleme- al reuniunii Consiliului Afaceri Generale organizată în Luxemburg.

Est-europenii au insistat pe linia ”echității”, reclamând dreptul de a găzdui și ei autorități europene, în vreme ce vest-europenii au insistat pe nevoia de ”continuitate a activității”, adică pe ideea relocării într-un stat capabil să organizeze lucrurile de așa natură încât mutarea să nu producă nicio perturbare a activității instituției.

”În final, cred că trebuie găsită o cale de mijloc”, declară pentru Politico un diplomat european.

La summit-ul din 22-23 iunie, liderii UE vor încerca să aprobe lista definitivă a criteriilor de relocare și, eventual, să alcătuiască o ”listă scurtă” a statelor care vor intra în competiția finală.

Statele din Est nu sunt încântate de ideea alcătuirii unei liste scurte din cauză că, după cum declară pentru Politico un înalt diplomat central-european, ”statele din Vest au mult mai multă influență la Comisie decât avem noi”.

Comisia Europeană și Consiliul au propus o serie de criterii după care să se aleagă statul care va găzdui AEM și AEB:

 • asigurarea funcționării normale a instituției încă din prima zi după ieșirea Marii Britanii din UE
 • accesibilitatea noii locații
 • facilități adecvate de educație pentru copii angajaților
 • acces pe piața muncii pentru soțul/soția angajatului agenției
 • capacități de cazare hotelieră suficiente pentru vizitatori
 • asigurarea unor spații separate de depozitare/arhivare
 • răspândire geografică adecvată a agențiilor
 • disponibilitatea statului gazdă de a susține eventual plata chiriei spațiului, integral sau în parte,

Chestiunea relocării celor 2 agenții este una dintre primele care vor testa unitatea UE în procesul Brexit. Potrivit informațiilor de la Comisia Europeană, pentru relocarea Agenției Medicamentului ( aproximativ 1.000 de angajați) au aplicat până acum 15 state europene, iar pentru Autoritatea Bancară (aproximativ 200 de angajați) 8 state.

Comisia Europeană și Consiliul au decis în mai ca lista aplicațiilor să fie închisă pe data de 31 iulie 2017. Decizia finală, atribuită Consiliului Afaceri Generale, este planificată pentru octombrie 2017.

Italia și Olanda, sprijinite de Spania, au insistat marți ca acest proces deliberativ să fie schimbat. Cele 3 state doresc o implicare mai puternică a Comisiei în această decizie și cer alcătuirea unei liste scurte a candidaților, alcătuită doar cu state care pot să îndeplinească criteriile, nu și cu state care promit să facă asta.

Suedia și Grecia sprijină această abordare, spune un diplomat italian. Italia dorește ca decizia finală să fie luată de Comisia Europeană, nu de Consiliul Afaceri Generale.

Dorința României de a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului a fost anunțată de președintele Iohannis și de premierul Sorin Grindeanu.

Pe 31 mai, Guvernul a mandatat SGG, astăzi condus de Victor Ponta, să demareze, în regim de urgență, procedura de selecție a clădirii pentru găzduirea EMA și să încheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea clădirii până la finalizarea procesului de selecție a orașului gazdă al Agenției.

Tot pe 31 mai, prin memorandum, guvernul a alocat 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sănătății pe 2017 pentru elaborarea unei strategii de promovare a candidaturii României pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului.

Duminică seara, Victor Ponta a anunțat organizarea unei ședințe de guvern exclusiv pe probleme ”ce nu suportă amânare”, vorbind printre altele de ”fonduri europene” sau ”Agenția Medicamentului”. Pe ordinea de zi a planificatei ședințe de guvern de marți nu a figurat niciun punct referitor la agenție.

Ședința de guvern nu a avut loc din cauză că niciun reprezentant al Ministerului Justiției nu s-a prezentat la ședință- ministrul demisionar Tudorel Toader și-a transferat atribuțiile către un secretar de stat, iar acesta a invocat probleme de senătate pentru a justifica absența.

”Nu poți să negociezi serios, la Bruxelles, pentru mutarea Agenției Europene a Medicamentului în România când pleci din start cu un mare handicap pe care contracandidații tăi nu-l au, imposibilitatea de a asigura stabilitatea politică și predictibilitatea minimă necesară pentru o bună relație cu partenerii europeni și cu mediul de afaceri” declară Siegfried Mureșan.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.6.2017

2 comentarii

 1. vladut
  21.6.2017, 3:33 pm

  in dex nu exista cuvantul relocare, de ce-l folositi?

Lăsați un comentariu


Stiri

Se lansează schema de ajutor de stat „Granturi pentru investiții”. Înscrierile încep pe 3 decembrie

Raluca Florescu

Pe data de 3 decembrie va fi lansată etapa de înscriere în cadrul măsurii 3 „Granturi pentru investiții”, aprobată prin OUG 130/2020, a anunțat Ministerul… Mai mult

Stiri

Oficial OMS: Sistemele de sănătate sunt gestionate ca “liniile aeriene low-cost”, nepregătite pentru crize

Iulian Soare

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu învaţă din criza actuală de coronavirus,… Mai mult

Europa

Decizia privind autorizarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cel târziu pe 29 decembrie – Agenția Europeană a Medicamentului

Iulian Soare

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech ar putea fi autorizat în UE înaintea celui dezvoltat de Moderna. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că… Mai mult

Europa

Germania interzice o grupare extremistă ce promovează reinstaurarea nazismului

Iulian Soare

Poliţia germană a efectuat marți mai multe percheziţii la domiciliile membrilor grupării de extremă dreapta „Brigada Lupilor 44”, scoasă în afara legii şi despre care… Mai mult

Stiri

Răspunsul Kremlinului la cererea Maiei Sandu: “Retragerea forţelor de menținere a păcii în Transnistria poate duce la destabilizare gravă în regiune”

Iulian Soare

O modificare a statu-quo-ului forţelor ruse de menținere a păcii în Transnistria ar putea duce la o destabilizare gravă în regiune, a declarat luni Dmitri… Mai mult

Europa

Comisia a virat României a 3-a tranșă de – de 3 mld. euro – din împrumuturile acordate prin SURE

Iulian Soare

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 3 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. Dintre cele cinci… Mai mult

Stiri

Consens în OPEC – restricțiile de producție, prelungite cu 3 luni, dacă acceptă și aliații din OPEC+

Iulian Soare

Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire cu trei luni a măsurilor actuale de reducere a producţiei, dacă aliaţii… Mai mult