marți

16 aprilie, 2024

16 februarie, 2017

Discuțiile cu oficiali ruși ale fostului consilier pentru probleme de securitate naţională al președintelui Donald Trump, dar și ale altor persoane din anturajul președintelui SUA, ar fi fost interceptate de cel puțin un aliat din Europa, potrivit unor surse Newsweek.

Nu se știe însă dacă printre aceste interceptări se numără și discuția telefonică dintre fostul consilier pentru probleme de securitate naţională al președintelui Trump și Sergey Kislyak , ambasadorul rus în SUA, discuție ce a dus la demisia lui Michael Flynn.

Sursele Newsweek spun că informațiile adunate de aliați nu provin doar din interceptarea unor discuții telefonice, ci și din surse electronice (corespondența electronică) sau umane. Sunt informații despre parteneri de afaceri internaționali ai lui Trump bănuiți acum de serviciile secrete că sunt sunt agenți ai propriilor guverne.


Aceste operațiuni de interceptare, care se desfășoară de aproximativ șapte luni, au fost făcute din cauza temerii că Rusia încearcă să manipuleze relația cu administrația Trump, ca parte a unui plan pe termen lung de destabilizare a NATO, mai scrie Newsweek.

De asemenea, spune Newsweek, o țară baltică adună informații despre oficiali de la Casa Albă, în mod special despre membri ai executivului, îngrijorată că o schimbare a politicii externe americane în relația cu Rusia i-ar putea pune în pericol suveranitatea.

Operațiunile serviciilor secrete din Europa Occidentală au început în luna august, după ce guvernul Marii Britanii a obținut informații potrivit cărora oameni care acționează în interesul Rusiei au intrat în contact cu mai mulți membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump. Acele detalii au fost împărtășite de britanici cu aliații NATO din Europa. Țara baltică de mai sus a declanșat atunci monitorizarea apropiaților lui Donald Trump care călătoresc în Europa.

Unele detalii despre partenerii de afaceri ai președintelui american au fost înaintaitate guvernului american în urmă cu mai multe luni. De exemplu, datele obținute de supravegherea electronică efectuată de germani referitor la spălarea de bani folosită de tatăl unui partener din Azerbaijan al lui Donald Trump a fost transmisă CIA. Respectiva persoană deține o poziție în guvernul din Azerbaijan și a fost implicat în acțiuni de spălare de bani pentru armata iraniană.


Sursa le-a dezvăluit celor de la Newsweek statele implicate în aceste interceptări, însă a interzis publicarea numelor, pentru a nu le crea tensiuni diplomatice cu administrația de la Casa Albă.

Toate aceste măsuri reflectă o slăbire a încrederii acordate SUA de către aliații săi europeni, în ceea ce privește politica externă.

Ceea ce este și mai rău, scrie Newsweek, este că SUA se află acum într-o situație fără precedent – guvernele europene dețin mai multe informații despre situația din executivul american decât orice oficial american ales. De asemenea, cel puțin doi aliați investighează acum activitățile și legăturile dintre oamneii din preajma lui Trump și oficiali ruși, în timp ce parlamentarii republicani continuă să respingă o astfel de inițiativă. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: