”Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, şi, cu toate astea, consumul populaţiei a stagnat, în condiţiile în care nici preţurile nu au au crescut, inflaţia anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluţie.(…) În condiţiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri (…) ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, creşte şi producţia, au şi firmele la ce să se raporteze”, a declarat ministrul Bugetului Liviu Voinea, sâmbătă, la Realitatea TV.
Din păcate, cererea internă suplimentară pare a se duce într-o proporție prea mare către produse din import.
După ce s-a situat pe plus până în luna august 2013, balanța de plăți a trecut pe deficit spre finalul anului, odată cu creșterea venitului salarial mediu de la ceva mai mult de 1.600 lei în august la 1.650 lei în noiembrie.Păstrarea actualului trend indică un deficit de circa patru procente din PIB penru 2014 față de doar un procent în 2013.
Este un argument serios în privința faptului că stimularea cererii interne pe calea creșterii veniturilor și-a cam atins marja de manevră. În continuare ar trebui să fim prudenți, mai atenți la corelațiile cu locurile de muncă nou create și productivitatea muncii pentru a nu destabiliza o economie care deocamdată nu pare să cupleze la un plus.
De altfel, o bună parte din banii încasați de populație și firme în ultimul trimestru al anului s-au îndreptat către depozite și nu către consum.
După ce s-au păstrat la pragul de 155 miliarde lei în primele nouă luni ale anului trecut, depozitele în lei ale populației și firmelor au crescut brusc cu circa 14 miliarde lei ( echivalentul a peste trei miliarde euro) la sfârșitul lui 2013, ușor peste valorile consemnate în 2011 și 2012.
Depozitele în valută au scăzut cu 1,5 miliarde euro față de finalul anului 2012 dar asta reprezintă doar mai puțin jumătate din sporul de pe segmentul depozitelor în lei. Reorientarea către moneda națională este notabilă, în contextul în care dobânzile medii oferite la depozitele în lei sunt cu circa 50% mai mari față de cele pentru depozitele în euro iar condițiile de creditare s-au egalizat între cele două valute.
Stimularea excesivă a creșterii pe calea unor venituri suplimentare, prezumate de către decidenți a se duce în consum din producția internă, riscă să compromită acest echilibru greu obținut. Nu este sigur nici dacă banii se vor duce în consum și nici dacă opțiunea va fi pentru producția internă. Cel puțin, datele recente Nu indică evoluții favorabile în acest sens.
După consumul privat, nici consumul guvernamental nu poate fi crescut fără a periclita deficitele deja convenite, mai ales în condițiile obligațiilor asumate pentru plata serviciului datoriei externe. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a urcat peste pragul de 40% în perioada ianuarie – noiembrie 2013 ( mai exact 41,2%), față de sub 35% în anul 2012.
Rămân ca sursă sănătoasă de stimulare a creșterii economice investițiile în noi facilități de producție și de căi de comunicație ( preferabil din fonduri europene și în parteneriat public-privat), cu avantajul creării de locuri de muncă. De-abia după ce acestea ar alimenta bugetul și l-ar degreva de o parte din obligațiile de protecție socială, ar fi fezabilă majorarea sustenabilă a veniturilor.
6 răspunsuri
Consumul poate creste doar concurind importul cu produse autohtone (de aceiasi calitate ) dar la preturi mai scazute . Sectorul de baza in care se poate obtine relativ usor o astfel de concurenta , produsele alimentare . Din pacate in RO se viseaza la cai verzi pe pereti (canale navigabile , trenuri de mare viteza , etc) si se uita esentialul . Adica papica . 🙂
Vestul si dupa razboi , a investit cu prioritate in acest domeniu care a asigurat suficienta alimentara interna dar si export tot mai ridicat . In RO nici dupa 70 de ani nu se pricep adevaruri esentiale . O fi ca avem niste „genii” pe post de politicieni si care se lauda ca exportam rosii dar tac chitic ca importam suc de rosii .
intr-o lume in criza nu ai cum sa cresti prin exporturi, consumul intern si producia interna trebuie sa fie baza, insa de la cresterea consumului pana la produie apare un gap de un an max doi, de aceea cresterea cnsumului trebuie sa fie constanta si continua predictibila pentru a duce la cresterea productiei interne nu faci un hop anul asta si apoi ai ani in care veniturile oamenilor peste inflatie sunt nule, prdictibilitatea e cheia cresterii consumului intern si a productiei interne.
Intradevar, asa cum arata autorul, sursa sanatoasa de crestere economica, sint investitiile in active productive, dar pentru aceasta este nevoie de un „proiect economic national”, care sa aduca indicele national de competitivitate economica, catre 1-10, ca in tarile dezvoltate.
In tarile in care acest indice este profund negativ, cum este cel de 74 din Romania, nu vin investitorii straini, „anumtati” (de actualul indice), ca banii se pierd, in loc sa aduca profit.
A astepta crestere economica pe seama consumului – intr-o tara in care ocuparea populatiei active cu locuri de munca este de numai 20 la suta, iar industria si economia nationala sint(aproape) disparate – este o eroare de politica economica.Poate chiar un mod constient, de a conta numai asa, de ochii lumii, pe ceva care stii bine, ca nu are suportul (economic)necesar.
Demisia urgenta a guvernului Ponta pentru infometarea populatiei. Reducerea urgenta a TVA la mancare la 9% !!!
Nu mai scrieti articole de kkt favorabile puterii. nu mai pune nimeni botul.
Consumul intern nu isi atinge asa usor limitele. Nivelul de trai trebuie majorat puternic prin reducere drastica a tuturor taxelor si impozitelor.
Mă tem că nu ați înțeles nimic.
Stimate,
d-le „Cris”,
1.)Articolul este corect sub raport analitic, la fel si prin concluziile punctuale:a.)Stimularea cererii interne prin cresterea veniturilor si-a „consumat” marja de manevra;
b.)balanta de plati a trecut pe deficit la sfirsitul anului;
c.)nici consumul privat nici consumul guvernamental nu pot creste, fara a periclita echilibrul bugetar;
d.)rata serviciului datoriei externe a urcat peste pragul de 40 la suta in 2013, fata de 35 la suta cu un an inainte;
Numai dvs. puteti vedea un articol „laudativ”, acolo unde la fiecare pas, autorul constata ca „nimic bun” nu face acest guvern, criticind punctual si viziunea gresita asupra motoarelor de dezvoltare economica!
Articolul este in esenta sa, un act de constatare la „vedere”,ca politica economica a Guvernului este contraproductiva, recomandind in finalul articolului, unica cale de crestere economica sanatoasa: investitii productive si infrastructura, cu rezultate pozitive in crearea de locuri de munca si venituri pentru buget.Chiar daca era vorba realmente de un articol laudativ, nici atunci tonul dvs. nu era justificat – intr-o zona de analiza economica, unde postacii si partizanismul nu au ce cauta.
Daca doriti sa va refulati nemultumirile (justificate) pe starea economiei si lipsa de competenta economica a guvernului, aveti la dispozitie saiturile politice.
Pe un sait economic, unde temele si dezbaterile sint profund „tehnice”, nu poti intra cu „picioarele” in ceeace inseamna stiinta economica si efortul VOLUNTAR al autorilor economici, de a prezenta, analiza, evalua si propune solutii concrete, care citite si de consilieri/guvernanti, ajuta cit de cit, mersul pe calea economica corecta.In fond si pe dvs. va intereseaza ca cei care ne conduc, sa aiba un „far” calauzitor, chiar daca nu respecta mereu, ceeace autorii articolelor de stiinta economica le propun.
2.Demisia Guvernului poate fi ceruta in mod justificat, daca ea ar aduce bani si mincare populatiei.Altfel, vreti sa se intoarca Boc „taietorul” de salarii?Diminuarea TVA este posibila numai cind Bugetul va avea suficiente resurse financiare, pentru a sustine sectoarele bugetare.
Odata ce Guvernul se imprumuta lunar(prin ministerul Finantelor)cu cca. un milliard de Euro, pentru a plati salariile bugetarilor si drepturile sociale, de unde sa compenseze reducerea TVA la alimente?
Daca este sa cereti ceva intradevar justificat, este ca Premierul Ponta sa-si asume politic cresterea economica de 3-4 la suta anual, la care a renuntat dupa cistigarea alegerilor.A pus cruce astfel, creierii a 250 de mii de noi locuri de munca anual, odata cu renuntarea la cresterea economica respectiva, care ar fi pus „politicii” la munca si goana dupa investitori.
Asa, i-a lasat sa roada in pace, ce mai exista la intreprinderile de stat, fie sa sifoneze putinii bani publici…