DIICOT a pus sechestru pe imobile și conturi ale lui Adriean Videanu, în dosarul în care e acuzat de subminarea economiei naționale - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

DIICOT a pus sechestru pe imobile și conturi ale lui Adriean Videanu, în dosarul în care e acuzat de subminarea economiei naționale

30 septembrie, 2013

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus sub sechestru averea lui Adriean Videanu, învinuit de complot și subminarea economiei naționale în dosarul în care mai este acuzat și actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

Adriean Videanu s-a prezentat în această dimineață la DIICOT, unde a fost înștiințat de sechestrul instituit pe bunurile conturile și acțiunile deținute, transmite MEDIAFAX.

„Prin  Ordonanţele din datele de 24 şi 26 septembrie 2013 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, asupra următoarelor bunuri imobile aparţinând învinuitului Videanu Adriean: un imobil situat  în localitatea Snagov, judeţ Ilfov, trei apartamente situate în municipiul Bucureşti, un apartament situat în localitatea Mamaia, judeţ Constanţa”, se arată într-un  comunicat de presă al DIICOT.


Procurorii au mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise pe numele acestuia, la două unităţi bancare, precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către două societăţi.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui număr de 66.906 acţiuni deţinute de Videanu la trei societăţi comerciale.

La ieșire, fostul ministru al Economiei a confirmat că s-a luat măsura sechestrului și le-a declarat jurnaliștilor că nu are conturi sau afaceri în străinătate.

Adriean Videanu a mai spus că vrea să le ofere procurorilor toate informațiile necesare anchetei, pentru a-i lămuri că nu este vinovat de acuzațiile aduse. El a mai adăugat că urmează să vadă dacă această anchetă i-a afectat în vreun fel imaginea publică.


Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Adriean Videanu (în septembrie 2010), acesta și soția sa aveau două apartamente în București și o casă de locuit în Ilfov.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a, urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererea de urmărie penală pentru Adriean Videanu, astfel încât, pe 9 septembrie s-a început urmărirea penală împotriva acestuia.

Situația ministrului Economiei, Varujan Vosganian, nu s-a decis încă, deoarece el va fi prezent abia pe 1 octombrie la Comisia juridică din Senat, unde se va discuta cererea Parchetului General.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, potrivit procurorilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr