marți

27 septembrie, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2022

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în primele şapte luni în termeni nominali faţă de perioada similară 2021, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 27,1%, respectiv cu 26,2%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creșteri ale cifrei de afaceri, ca serie brută, au fost înregistrate de:

  • activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+43,5%),
  • alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+27,4%),
  • activităţile de transporturi (+25,3%),
  • activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+16,7%)
  • activitǎţile de comunicaţii (+9,9%).

În luna iulie a.c. față de aceeași lună a anului trecut, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în termeni nominali atât ca serie brută (32,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (32,3%).

O mică scădere față de luna precedentă


Față de luna precedentă, ca serie brută a scăzut cu 0,5%, iar ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,4%.

Scăderea a intervenit ca urmare a diminuarii cifrei de faceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-17%), de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (-4,5%) şi de comunicaţii (-0,8%).

În acelaşi timp, creşteri au înregistrat activităţile de transporturi (+5,6%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+1,7%).

Creșterea de 32,5% raportată de INS pe serie brută s-a datorat rezultatelor din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+41,1%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+38,6%), activităţile de transporturi (+27,2%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+21,7%).


 În categoria „Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor” sunt incluse: activităţi de editare; activităţi juridice şi de contabilitate; activităţi de consultanţă în management; activităţi de arhitecură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică; publicitate şi activităţi de studiere a pieţei; alte activităţi profesionale, ştiintifice şi tehnice; activităţi de servicii privind forţa de muncă; activităţi de investigaţie şi protecţie; activităţi de curăţenie; activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor; tranzacţii imobiliare; activităţi de închiriere şi leasing.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: