Kamala Harris (Partidul Democrat) și Donald Trump (Partidul Republican) se vor întâlni față în față pentru prima dată marți, în cadrul primei și posibil ultimei dezbateri prezidențiale din SUA, transmite Financial Times.
Harris a revitalizat cursa democrată pentru Casa Albă, când l-a înlocuit pe președintele Joe Biden, dar, deși actualul vicepreședinte SUA este cu 2,9 puncte procentuale în fața lui Trump în sondajele de la nivel național, avansul ei s-a redus ușor în ultimele zile. Cursa prezidențială rămâne astfel extrem de strânsă.
Financial Times a întocmit o listă cu cinci lucruri de urmărit la întâlnirea intre cei doi candidați, care va avea loc marți, la 21:00 ET, în Philadelphia.
Cine va arăta mai prezidențial?
Regulile de marți vor urma un format similar celor din cadrul dezbaterii Biden-Trump, cu microfoanele candidaților oprite în timp ce celălalt vorbește și fără audiență în studio. Harris și Trump se vor confrunta cu întrebări de la prezentatorii ABC Linsey Davis și David Muir, având două minute pentru a răspunde și două minute pentru a răspunde contra-argumentelor celuilalt candidat, cu un minut suplimentar de urmărire. Nu vor fi permise notițe pregătite în avan.
„Cred că miza este mare pentru amândoi, dar mai mare pentru Harris”, a comentat Hans Noel, profesor guvernamental la Universitatea Georgetown. „Este prima dată când o vedem vorbind și apărându-se în direct, vorbim despre politici, răspunzând atacurilor lui Trump.”
Noel a spus că va urmări, de asemenea, dacă Trump folosește vreo nouă tactică împotriva adversarului său. Fostul președinte s-a străduit să se adapteze la noul său rival, bazându-se pe atacuri personale împotriva lui Harris, inclusiv punând la îndoială identitatea ei rasială și postând comentarii sexiste pe rețelele sociale.
Cine și cum o va defini pe Harris, mai puțin cunoscută alegătorilor americani decât Trump
Ambii candidați vor încerca să facă un lucru simplu în cadrul dezbaterii de marți: să o definească pe Harris pentru un public care știe mult mai puțin despre ea decât despre Trump.
Fostul președinte continuă să perfecționeze linii de atac eficiente împotriva adversarului său, iar sondajele publicate în weekend arată că, în sfârșit, începe să aibă rezultate. Trump a încercat să o prezinte pe Harris drept un candidat comunist, cu afilieri politice îndoielnice și mișcătoare. El i-a ironizat și manierele, numind-o „Laughing Kamala”.
Dezbaterea „este un moment foarte important” pentru Trump, pe care trebuie să-l folosească cât mai bine, a spus strategul republican Kevin Madden. „Va avea 90 de minute pentru a oferi o linie de atac cu adevărat concentrată asupra lui Harris (…) și asta va ajuta mai mult decât orice reclamă de 30 de secunde care rulează de 100 de ori până în ziua alegerilor.”
Evenimentul este cu atât mai important pentru Harris. Ea s-a prezentat publicului la Convenția Națională Democrată de luna trecută, dar dezbaterea va fi o oportunitate de a le spune alegătorilor mai multe despre propunerile ei de politici publice. După critici conform cărora campania ei este săracă în obiective, Harris va trebui să-i convingă pe alegători că are planuri concrete pentru viitorul SUA.
Va fi Trump, infractorul, atacat de Harris, procurorul?
Harris a făcut din experiența ei de procuror o parte centrală a identității sale politice și a fost mai dispusă decât Biden să-l atace pe Trump în campania electorală pentru condamnările sale penale. „Cunosc genul lui Donald Trump”, a spus Harris în discursul său de la Convenția Democrată.
„Am avut de-a face cu oameni ca el toată cariera mea.” Ea a însuflețit mulțimile, punând în oglindă perioada în care a urmărit „prădători” și „escroci” cu aparițiile în instanță ale fostului președinte și problemele sale legale.
De cealaltă parte Trump, bucuros că judecătorii au decis amânarea condamnării în procesul privind mituirea actriței de filme pentru adulți pentru după alegeri, a acuzat-o pe Harris că este un procuror „radical” și un „procuror cu toleranță mare la criminalitate”.
Cu ce viziune economică vor rezona alegătorii americani
Economia rămâne principala preocupare a alegătorilor, deoarece prețurile ridicate continuă să afecteze finanțele gospodăriilor. Harris și Trump își vor prezenta viziunile economice concurente despre cum să reducă costul ridicat al vieții. Trump vrea să scadă taxele, să stimuleze producția de energie, să reducă cheltuielile guvernamentale și să-l înroleze pe Elon Musk pentru a supraveghea o dereglementare agresivă.
El intenționează, de asemenea, să impună tarife mari asupra importurilor, o revitalizare a campaniei „America pe primul loc”. Harris, pe de altă parte, dorește să majoreze impozitele pentru cei bogați și marile corporații pentru a lărgi “plasa socială”, ceea ce ar permite apoi acordarea de credite fiscale pentru îngrijirea copiilor și beneficii fiscale pentru proprietarii de afaceri mici.
Se așteaptă ca Trump să continue să dea vina pe administrația Biden pentru costul ridicat al vieții, în timp ce Harris va sublinia scăderea inflației și milioanele de locuri de muncă create în timp ce ea și Biden au fost în funcție.
Cine va avea poziții mai bune pe teme fierbinți precum imigrația și dreptul la avort
Harris și Trump vor încerca să își valorifice pozițiile cu privire la două probleme totemice pentru alegătorii americani: avortul și imigrația.
Trump a fost în defensivă cu privire la dreptul la avort și se luptă să-și definească poziția în timp ce încearcă să echilibreze opiniile puternice ale alegătorilor religioși anti-avort, care formează un nucleu de bază ai alegătorilor săi, fără a-i înstrăina pe alegătorii moderați și independenți care tind să susțină aceste drepturi.
Harris, care a militat puternic pentru drepturile reproductive, va încerca să-l scoată responsabil pe Trump pentru decizia Curții Supreme din 2022, de răsturnare a verdictului din cazul Roe vs Wade, decizie făcută posibilă de numirea a trei judecători conservatori în timpul președinției lui Trump.
De cealaltă parte, fostul președinte va încerca să atace administrația Biden pentru afluxul de migranți din Mexic și în special pe Harris, însărcinată de actualul președinte de securizarea granițelor.
***