9 decembrie, 2017

Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul ca fiind capitala Israelului ”nu este conformă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU”, au declarat vineri seară, la Naţiunile Unite, ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei.

”Decizia nu favorizează pacea în Orientul Mijlociu”, au declarat ambasadorii acestor ţări în cursul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.

Reuniunea de urgență vineri, ca și altele ce vor urma pe această chestiune, s-a încheiat fără nicio șansă a unei decizii de condamnare a poziției lui Donald Trump, întrucât Statelor Unite pot utiliza dreptul de veto.


Tot ce a putut face ONU la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate, în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, cum notează AFP,  a fost se declare ”extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă” a situației.

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a reacționat declarând că Statele Unite nu au nevoie de ”predici” și de ”lecții” și a afirmat că timpul în care Israelul nu era tratat de o manieră justă în Organizație s-a încheiat.

Statele Unite ”rămân angajate în procesul de pace” în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negând posibilitatea respingerii calității Washingtonului de mediator al acestui conflict.

”Când va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Albă”, a asigurat ambasadoarea americană la ONU. „Înțeleg că schimbarea este dificilă” pentru partenerii Statelor Unite, dar „acțiunile noastre vizează progresul cauzei păcii”, a insistat aceasta.


În opinia acesteia ONU distruge perspectivele procesului de parce dintre sraelieni și palestinieni. Nikki Haley a susținut că a foste mereu unul dintre cele mai mare centre de ostilitate din lume faţă de Israel.

Rex Tillerson – încercare de atenuare a impactului deciziei lui Donald Trump

După finalizarea reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate, șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a declarat, de la Washington, că Statele Unite nu au determinat statutul final al oraşului Ierusalim, încercând să atenueze criticile internaţionale generate de hotărârea preşedintelui Donald Trump.

„Statutul Ierusalimului nu este final. În privinţa Ierusalimului, preşedintele nu a anunţat statutul final”, a declarat vineri Rex Tillerson, citat de Mediafax.

Şeful diplomaţiei americane a explicat că mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim „probabil nu se va produce în 2018”, explicând că tranziţia ar putea dura câţiva ani, din raţiuni de securitate şi din alte motive.

Violențele în zonă au escaladat deja 

Două rachete au fost lansate, vineri seară, din teritoriul palestinian Fâşia Gaza spre Israel, una fiind interceptată de sistemul antibalistic israelian, în contextul reacţiilor la decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind Ierusalimul.

Ulterior, forțele aeriene au ripostat lansând raiduri în Fâșia Gaza, iar Reuters spune că cel puţin 25 de oameni, inclusiv şase copii, au fost răniţi.

Autorităţile militare israeliene au declarat că raidurile aeriene au vizat o tabără a militanţilor şi un depozit de armament.

Martorii oculari au relatat că cele mai multe victime sunt din rândul locatarilor unei clădiri aflate în apropierea taberei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: