21 ianuarie, 2022

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) urmează să fie desființată și înlocuită cu un organism ”inspirat de modelul Parchetului European”, anunță ministrul Cătălin Predoiu.

După desființarea Secției, dosarele vor fi instrumentate de 42 procurori. Aceștia vor fi numiți de plenul CSM, la propunerea Parchetului General și a parchetelor Curților de Apel.

Proiectul de desființare a SIIJ a fost prezentat vineri de către ministrul Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Ministerul Justiției. Proiectul este pus vineri în dezbatere publică.


Înaintea conferinței de presă, ministrul Cătălin Predoiu a discutat online cu comisarul european pe Justiție, Didier Reynders, discuția fiind anunțată chiar de acesta din urmă pe contul său de Twitter.

Principalele declarații ale lui Cătălin Predoiu:

  • Pentru investigarea infracțiunilor care erau de competența SIIJ am folosit un model inspirat de EPPO: 12 procurori la centru si 30 de procurori la parchetele fiecarei curți de apel, in total 42. Acești procurori sunt anume desemnați de plenul CSM.
  • Cei 12 procurori din București vor fi desemnați de plenul CSM de la Secția de Urmărire penală și Criminalistică din cadrul Parhetul Genereral, cei 30 de procurori din țară vor fi desemnați din cadrul parchetelor curților de apel.
  • Procurorii de la centru vor fi propusi plenului CSM de către procurorul general. Procurorii desemnați de plenul CSM vor avea o vechime de 15 ani, iar cei de la Parchetele Curţilor de apel de 12 ani, cu experiență în principal pe in fracțiunile de corupție și de terorism.
  • În cazul în care acești procurori nu își mai pot desfășura activitatea, la cererea lor sau din motive de ineficiență, procurorii care i-au propus vor propune plenului CSM retragerea.
  • Competența este partajată între cele două nivele, respectiv procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de membrii CSM, de judecătorii ÎCCJ și de procurorii de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de judecătorii de la curțile de apel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, de judecătorii de la curțile militare de apel și procurorii de la curțile militare de apel.
  • În redactarea acestui proiect am urmărit respectarea avizelor Comisiei de la Veneția și decizia CJUE din iunie 2021. Am redactat acest proiect după consultări în sistemul judiciar.
  • Calendar propus: proiectul în dezbatere până în 31 ianuarie, timp în care vor fi strânse propuneri de îmbunătățireva primi apoi o formă finală și trimis CSM pentru aviz. După avizul CSM va fi trimis Guvernului. Parlamentul trebuie să adopte proiectul în termenul stabilit, 31 martie.

Ministrul Cătălin Predoiu a precizat vineri că la SIIJ există în acest moment aproximativ 7.000 de dosare. ”În ceea ce priveşte situaţia dosarelor existente, ele vor fi transmite de către Parchetul General în 30 de zile la Parchetele competente, potrivit acestei legi, iar procesul de desemnare şi selectare se va face în 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, a precizat Cătălin Predoiu.

Desființarea SIIJ a fost un motiv de dispută în fosta coaliție, UDMR insistând la vremea respectivă că atribuțiile acesteia trebuie preluate de secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: