duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2020

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a anunțat marți controale la vămi și la fabricile de ciment, pentru a împiedica intrarea în țară a deșeurilor periculoase.

Declarația a fost făcută după publicarea publicarea unei investigații jurnalistice transfrontaliere ce dezvăluie că în România sunt importate ilegal deșeuri periculoase mascate în acte drept combustibil pentru fabrici de ciment. Documentarul „Secrete de Ciment”, publicat de Rise Project, arată cum legea este ocolită, atât în România, cât și în Italia, în folosul mafiei italiene și al funcționarilor corupți.

Transportul, importul, depozitarea și eliminarea deșeurilor sunt complet interzise prin lege, însă rețele specializate în asemenea activități au găsit diverse portițe de ocolire a legislației, pentru a aduce astfel de deșeuri în România.


„Vom declanșa în primul rând controale vamale ale transporturilor de deșeuri care intră în țara noastră, fie pentru tranzit sau ca materie primă pentru industria reciclării. De asemenea, în paralel avem de gând să controlăm la fabricile de ciment, pentru că nu este normal ca noi, la nivel european, să fim campioni la ducerea la groapă și, evident, codași la reciclare, să reciclăm gunoi din alte țări, periculos, de altfel, dar sub diverse tertipuri ajunge ca și material reciclabil, iar gunoaiele și deșeurile din România, în loc să ajungă la reciclare, le vedem pe câmpuri”, a declarat Costel Alexe, citat de Digi24.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Camioanele care aduc deșeuri vor fi deschise la intrarea în România, pentru a se verifica dacă ele sunt într-adevăr deșeuri reciclabile, cum figurează în documente.

De asemenea, vor fi controlate și fabricile de ciment, pentru a fi depistați cei care ard astfel de deșeuri, așa cum acuză investigația realizată de jurnaiști din mai multe state.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: