„Studenții și profesorii au în față cel mai dificil an universitar din 1989 încoace”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, joi, la deschiderea oficială a anului universitar 2020 – 2021.
Momentul a fost marcat printr-o festivitate și anul acesta, deși, în contextul epidemiei de coronavirus, cele mai multe facultăți au optat pentru debutul online al cursurilor.
La ceremonia de la Ateneu, unde s-a organizat debutul anului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, au fost prezenți în sală ministrul Educației, Monica Anisie, rectori și decani ai instituțiilor de învățământ superior din Capitală, mai puțin studenți.
„Mă voi opune oricăror ingerințe politice menite să deturneze școala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și prin educație”, a promis președintele Klaus Iohannis, în discursul său.
Peste 500.000 de studenți încep cursurile, marea majoritatea în sistem online, și cu mai multe măsuri speciale cuprinse într-un Ghid de măsuri sanitare pentru instituțiile de învățământ superior.
„După pandemie, un mare sprijin acordat Culturii” – de către stat și mediul privat
Șeful statului a mai promis că, după depășirea crizei Covid-19, autoritățile vor găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie, dar și de consumul cultural scăzut al populației:
Împreună, Guvern, alte autorități, creatori din toate domeniile artelor și industriilor culturale și, nu în ultimul rând, mediul academic, aveți responsabilitatea de a gândi și a relansa domeniul cultural.
Vom avea de remediat nu doar daunele provocate de pandemie, ci și unele decalaje de ordin sistemic, care au făcut ca în România consumul cultural să fie, în ultimul deceniu, cu mult sub media Uniunii Europene.
Post-pandemie, eforturile de relansare economică vor trebui să fie însoțite de un mai mare sprijin oferit culturii, atât de stat, cât și de mediul privat.
Crește subvenția pentru cămine și cantine
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunțat miercuri seara creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine cu 10%, ca măsură de sprijin pentru studenți, în condițiile impunerii măsurilor de distanțare fizică în internatele universităților și în spațiile de servire a mesei.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, sumele atribuite fiecărei universităţi în anul universitar 2020-2021 pentru subvenţionarea cheltuielilor pentru cămine-cantine se alocă „proporţional cu numărul de unităţi de subvenţie” (studenţi echivalenţi unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.
În urmă cu două săptămâni, guvernanții au decis și alocarea a 10 milioane de euro pentru achiziția de dezinfectanţi, echipamente sanitare de protecţie, inclusiv pentru zona de cămine-cantine. Sumele cheltuite în acest scop de universități vor fi decontate ulterior de Guvern, din fonduri europene.