vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 aprilie, 2016

PPreşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va cere Germaniei să se implice mai mult în misiunile de apărare a statelor membre NATO din estul Europei, potrivit unor surse citate de revista germană Der Spiegel. Printre statele în care ar urma să fie suplimentate efectivele NATO se numără România, Polonia şi ţările baltice, scrie Mediafax.

Barack Obama ar urma să îi solicite cancelarului german Angela Merkel şi premierului britanic David Cameron suplimentarea efectivelor armate din aceste zone pentru „descurajarea” Federaţiei Ruse.

Preşedintele american se va întâlni luni la Hanovra cu patru lideri europeni, respectiv Angela Merkel, David Cameron, preşedintele Franţei, Francois Hollande şi cu premierul Italiei, Matteo Renzi.


Conform surselor citate de presa germană, un anunţ oficial în acest sens ar putea fi făcut în urma summit-ului NATO care va avea loc anul acesta, la Varşovia, în perioada 8-9 iulie.

Cererea de acum a preşedintelui SUA face parte dintr-o serie întreagă de solicitări privind suplimentarea forţelor militare NATO în regiune, pe fondul tensiunilor privind acţiunile militare ale Rusiei.

La finalul lunii trecute, Pentagonul a anunţat că SUA vor trimite trupe suplimentare în statele est-europene, inclusiv în România, începând cu 2017.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat la rândul său, la jumătatea lunii februarie, că alianţa va suplimenta prezenţa militară în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia.


Cu doar câteva zile înaintea acestui anunţ, Casa Albă a decis suplimentarea bugetului de apărare pentru a asigura prezenţa unui efectiv militar permanent în Europa, potrivit unor surse citate de New York Times. De asemenea, SUA ar urma să trimită în România, Ungaria şi statele baltice echipamente militare suplimentare în valoare de 3,4 miliarde de dolari, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată anterior.

Totodată, miniştrii Apărării din statele membre UE s-au reunit în februarie la Bruxelles pentru a discuta despre noul plan de întărire a securităţii din centrul, nordul şi estul Europei.

Potrivit informațiilor obţinute de presa britanică, planurile UE implică trimiterea unor batalioane de luptă (între 500 și 1.000 de soldați) în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria.

La finele anului trecut a devenit operaţional scutul antirachetă de la Deveselu, care face din sistemul de apărare AEGIS operat în comun de SUA şi de NATO. Lucrările au început în 2013, investiţia totală urmând să se ridice la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă cheltuieli curente, tot din bugetul SUA, de circa 20 de milioane de dolari pe an. Decizia României de a găzdui un segment din scutul antirachetă al NATO a fost luată în 2010 de către CSAT, un an mai târziu fiind semnat acordul oficial.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: