miercuri

22 mai, 2024

8 martie, 2016

copii 2 ani indemnizatieIndemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani ar putea reveni la 85% din media venturilor medii nete pe ultimele 12 luni, fără niciun plafon în ceea ce privește valoarea și ar putea fi acordată pe doi ani, dacă modificările discutate în Comisia de muncă a Camerei Deputaților vor deveni lege.

În acest moment, în parlament există trei proiecte de modificare a prevederilor privind indemnizația acordată mamelor pentru îngrijirea copiilor depână la doi ani.

Toate trei sunt foarte generoase, așa cum se întâmplă cu toate reglementările sociale în anii electorali.


Comisia a discutat marți modificările ce vor fi recomandate plenului:

  • Eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei de 3.400 lei/lună
  • mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete din ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţara
  • indemnizația va fi acordată pentru toate mamele timp de doi ani (acum se acordă pe un an sau doi, în funcție de varianta pentru care optează mamele
  • dacă în perioada de doi ani mamele decid să se întoarcă la muncă, vor primi stimulent de inserţie în valoare de 50% din indemnizaţia minimă.

Ministrul Muncii îndeamnă la prudență

La şedinţa comisiei a participat și minsitrul Muncii, Ana Costea, care fost prezenta şi Ministrul Muncii, care a pledat pentru menținerea plafonului de 3.400 de lei.

Obiecțiile Anei Costea vizează strict capacitatea bugetului de asigurări sociale de a suporta creșterea mai multor cheltuieli, de genul indemnizației.

Modificările propuse de Comisie ar duce la creșterea numărului de beneficiari cu 4.000 de persoane și un efort financiar, pe 12 luni, de aproximativ 180 de milioane de lei, a explicat ministrul.

Deputații, insensibili la buget, în an electoral


Deputații par insensibili la aceste argumente, iar fostul ministru al Muncii din Cabinetul Victor Ponta, Rovana Plumb, a replicat că „nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”.

„Nu vreau să mai discutăm despre un efort bugetar când vorbim de copii”, a adăugat ea.

Modificările ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, dacă vor fi aprobate de parlamentari.

În luna ianuarie, indemnizațiile pentru creșterea copilului acordate unui număr de 138.611 de benficiari, au totalizat aproape 125 de milioane de lei. Pe an, pornind de la această valoare orientativă, indemnizațiile ar costa în jur de 1,5 miliarde de lei.

Eliminarea plafonului, combinată cu acordarea pe doi ani, ar crește cheltuielile acutale cu 12% pe an.

În ianuarie, cel mai mare număr de beneficiari, dar și cea mai mare idnemnizație medie se înregistrau în București, unde 16.677 de mame și tați primeau o indemnizație medie de 1.2018 lei, adică peste salariul minim pe economie.

indemnizatii ianuarie 2016

Cea mai mică indemnizație medie a fost plătită în județul Vaslui.

Cele mai puține indemnizații s-au plătit în Mehedinți (1.160 de beneficiari), nu pentru că fertilitatea din județ ar fi redusă, ci pentru că ocuparea este mai mică.

Din cei aproape 4.400 de copii cu vârste între 0 și 2 ani, în ianuarie 2015 primeau indemnizații pentru  creșterea copilului doar 1.248 de părinții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: