18 octombrie, 2016

parlamentLegea avocaturii, supranumită a imunității avocaților, a fost votată marți, în Camera Deputaților, cu 237 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și nicio abținere.

Fiind vorba despre camera decizională, reglementarea va pleca la promulgare. Ea poate fi atacată la Curtea Constituțională.

Comparativ cu forma adoptată anul trecut de Senat, au dispărut câteva aticole, dar cele considerate de către guvern și DNA ca fiind cele mai periculoase au trecut și de votul de marți.


Legea spune că procurorii nu pot ridica și nu pot confisca:

  • înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său
  • înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client
  • înscrisurile, suporturile de sunet, imagine şi date încredinţate de către un client al său în vederea exercitării apărării

Exceptările prevăzute la alin. (12) nu se aplică în situaţia în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei.

De asemenea, sunt interzise de la interceptări convorbirile dintre avocat și client:

”Raportul dintre avocat şi persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârşeşte ori pregăteşte săvârşirea unei
infracţiuni dintre cele prevăzute în art.139 alin.(2) C.pr.pen.


Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activităţile de supraveghere tehnică au vizat şi raporturile dintre avocat şi suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obţinute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror.

Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecătorul dispune informarea, de îndată, a avocatului”.

În forma actuală, se precizează: „Nu vor putea fi ascultate şi înregistrate, cu niciun fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului şi nici nu va putea fi interceptată şi înregistrată corespondenţa sa cu caracter profesional, decât în condiţiile şi cu procedura prevăzute de lege”.

Raluca Prună, ministrul Justiției, declara în ședința CSM că nicio profesie liberală nu se poate bucura de imunitate absolută, așa cum va fi în cazul avocaților. „Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin”, declara ea.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au arătat, la rândul lor, că adoptarea modificărilor propuse „ar avea drept consecință nulitatea unor probe deja administrate în dosarele DNA”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: