Departamentul pentru Energie a anunţat, miercuri, demararea consultării publice în vederea elaborării noii strategii energetice a României.
Consultarea publică nu se face asupra unui document de lucru, care să conţină viziunea proprie a Guvernului în domeniu- Departamentul pentru Energie a dat publicităţii “un prim set de întrebări ale căror răspunsuri vor fi utilizate la definirea elementelor principale ale viitoarei strategii”, arată un comunicat al instituţiei.
Lista de întrebări este:
- Care credeţi că ar fi cele mai importante 3 măsuri pentru atragerea investitorilor în sectorul energetic românesc?
- Care credeţi că ar trebui să fie rolul statului în sectorul energetic românesc?
- Care consideraţi că ar trebui să fie obiectivele externe ale politicii energetice româneşti?
- Cum ar putea sectorul energetic românesc să contribuie într-un mod sustenabil la reindustrializarea României?
- Credeţi că paradigma politicii energetice a României ar trebui schimbată, în ceea ce priveşte orientarea primordială către un consum mai eficient? Cum credeţi că ar putea fi făcut acest lucru?
- Care consideraţi că va fi evoluţia cererii de energie electică, gaze naturale şi carburanţi în perioada 2014-2035 în România?
- Care consideraţi că ar trebui să fie abordarea strategică a statului roman în privinţa încălzirii populaţiei? De ce recomandaţi această soluţie?
- Credeţi în potenţialul României de a deveni furnizor regional de energie? Cum ar putea România să-şi valorifice acest potenţial?
- Consideraţi că promovarea tehnologiilor de producere a energiei cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră ar trebui să se facă printr-un sistem unitar, sau printr-un sistem aplicat fiecărei tehnologii în parte?
- Care consideraţi că ar putea fi rolul cărbunelui în viitorul mix energetic românesc?
Departamentul pentru Energie solicită răspunsuri din partea reprezentanţilor consumatorilor, producătorilor şi ai altor operatori din industria energetică, precum şi cu reprezentanţi ai mediului academic, societăţii civile, ai autorităţilor publice locale şi centrale, dar şi cu reprezentanţi ai partidelor.
Departamentul pentru Energie aşteaptă până pe data de 4 aprilie aceste răspunsuri, “astfel încât aplicabilitatea noii strategii să aibă loc în intervalul 2014-2035.”
Declaraţiile vizând pregătirile pentru o nouă strategie energetică a României sunt vehiculate de trei ani, şi au demarat în anul trecut, după ce oficialii Departamentului pentru Energie au declarat, public, că strategia elaborată pentru perioada 2007-2020 este depăşită de realităţile economice.
În septembrie 2013, Constantin Niţă, din poziţia de ministru delegat pentru Energie la acea vreme, spunea că noua strategie nu va putea fi realizată din cauză că autorităţile române nu au banii necesari pentru a-şi stabili priorităţile pe termen lung.
Două luni mai târziu, în noiembrie 2013, ministrul Niţă anunţa demararea procedurilor pentru selecţia consultantului care să lucreze variantele noii strategii energetice naţionale.