miercuri

17 aprilie, 2024

24 decembrie, 2017

Ucraina va putea cumpăra armament anti-tank din SUA, astfel încât să poată lupta cu separatiștii susținuți de Rusia, potrivit unor oficiali ai Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va furniza Ucrainei „capacităţi defensive înaintate”, ca parte a efortului american „de a ajuta Ucraina să-și construiască apărarea pe termen lung, să îşi apere suveranitatea, integritatea teritorială şi să se protejeze împotriva oricărei agresiuni viitoare”, potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Mai precis, nu SUA va trimite arme în Ucraina, acesteia i se va permite să le cumpere de la producătorii americani.


„Ajutorul american este în întregime defensiv şi, aşa cum am spus întotdeauna, Ucraina este un stat suveran” care are „dreptul de a se apăra”, a precizat Heather Nauert, care a menționat importanţa acordului de la Minsk, încheiat pentru a instaura un armistiţiu în estul Ucrainei.

La începutul lui decembrie, Statele Unite au atenţionat cu fermitate Rusia că divergenţele persistente privind conflictul din Ucraina reprezintă un „obstacol în calea oricărei normalizări” a relaţiilor dintre cele două ţări, aflate la cel mai scăzut punct.

Anunţul Departamentului de Stat a fost făcut la 24 de ore după ce Uniunea Europeană a prelungit, la rândul său, pentru şase luni severele sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru presupusa implicare în conflictul care devastează estul Ucrainei de peste trei ani şi jumătate.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au lansat sâmbătă un apel părţilor angajate în conflictul ucrainian „să-şi asume responsabilităţile” şi „să pună în aplicare cât mai curând posibil” acordurile de la Minsk,potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, citat de Agerpres.


Poziția celor doi lideri occidentali survine pe fondul creşterii „recente şi inacceptabile a încălcărilor încetării focului în estul Ucrainei”.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel cer aplicarea „fără întârziere a acordului intervenit în cadrul Grupului de contact trilateral pentru eliberarea a până la 380 de prizonieri deţinuţi de o parte şi de alta a liniei de contact” – un progres

Şeful statului francez şi cancelarul german cer totodată revenirea ofiţerilor ruşi în cadrul Centrului comun de control şi de coordonare (JCCC), „care joacă un rol foarte important în susţinerea observatorilor OSCE şi în urmărirea acordurilor de încetare a focului”.

Kievul şi ţările occidentale acuză Rusia de susţinerea rebelilor separatişti, mai ales prin furnizarea de arme, acuzaţii respinse categoric de Moscova. Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: