luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2023

Mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și-au dat demisia, sau au fost demiși, marți – o acțiune despre care Kiev spune că arată că președintele Volodimir Zelenski este în acord cu societatea când vine vorba de acuzații de corupție, transmite Reuters,

Mai multe schimbări de personal sunt așteptate în zilele următoare, înainte de împlinirea unui an de la debutul invaziei Rusiei. Această agresiune a ”înghețat” în mare parte politica internă, rivalitățile politice fiind lăsate deoparte pentru a se concentra pe supraviețuirea Ucrainei.

Precizările președintelui Zelenski

Plecarea unor oficiali, inclusiv a unui procuror general adjunct, a unui șef adjunct al biroului președintelui și a unui ministru adjunct al apărării, au survenit după un anunț făcut luni de președintele Zelenskii privind „anumite decizii de personalului – unele astăzi, altele mâine”.


„Deciziile de personal ale președintelui Zelenski arată prioritățile cheie ale statului… Președintele vede și aude societatea. Și răspunde direct la o cerere cheie a publicului: dreptate pentru toți”, a spus Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei.

Volodimir Zelenski a spus în discursul său de luni seara că oficialii ucraineni, inclusiv parlamentarii, nu vor mai putea călători în străinătate decât în scopuri care au strict legătură cu activitatea guvernamentală.

Demisii și demiteri

Biroul președintelui a anunțat că a acceptat demisia lui Kirilo Timoșenko din funcția de consilier adjunct al președintelui. Timoșenko nu a oferit niciun motiv pentru demisia sa.

Tânărul în vârstă de 33 de ani a lucrat în campania electorală a lui Volodimir Zelenskiy și era în postul din 2019, supraveghend regiunile și politicile regionale ale Ucrainei.


Un procuror general adjunct, Oleksiy Simonenko, a fost revocat din postul său „după propria dorință”, a anunțat și Procuratura Generală.

Simonenko a fost criticat după ce mass-media ucrainene au relatat despre o vacanță de 10 zile cu familia sa la Marbella, în Spania, de Anul Nou, în ciuda războiului cu Rusia. Simonenko nu a comentat public aceste acuzații.

Potrivit reprezentantului oficial al guvernului în parlament, Guvernul i-a concediat pe viceministrul Apărării Viaceslav Șapovalov, viceministrul Politicii Sociale Vitali Muzicenko, viceminiștrii Teritoriilor și Comunităților, Ivan Lukeria și Viaceslav Nehoda, șefii-adjuncți ai Serviciului de Stat pentru Transporturi Maritime și Fluviale, Anatoli Ivankevici și Viktor Vișniov.

Demiterile au loc după o serie de investigații de corupție, în urma cărora s-a afirmat că mai mulți oficiali de rang înalt au deturnat fonduri.

Guvernul a destituit și cinci guvernatori de regiuni: guvernatorul Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, guvernatorul Zaporojie, Oleksandr Starukh, guvernatorul Sumy, Dmitro Zhivițky, guvernatorul Kherson, Yaroslav Yanușevici, și guvernatorul Kiev, Oleksii Kuleba.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: