Premierul Emil Boc a anunţat luni, în faţa plenului parlamentului reunit în sesiune extraordinară că a decis revocarea ministrului de externe Theodor Baconschi.
Premierul a spus că a înaintat cererea de revocare către preşedintele Băsescu.
Primul-ministru i-a reproşat ministrului de Externe “stângăciile” şi “derapajele” verbale, privind aprecierile pe care ministrul le-a făcut la adresa protestatarilor. Emil Boc şi-a cerut scuze în numele “tuturor colegilor” din PDL care au făcut asemenea aprecieri.
Ministrul Baconschi scrisese pe blogul personal, la începerea protestelor în Piaţa Universităţii, că “Alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii”.
O demitere intempestivă
Anunţul premierului a surprins pe toată lumea atât prin graba cu care s-a făcut demiterea, cât, mai ales, prin circumstanţele în care vine aceasta:
- .Ministrul Baconschi se afla, la ora anunţului făcut de premier, la o reuniune a ministrilor de externe din Europa privind situaţia din Iran.
- .Imediat upă remarcile făcute pe blog de către Teodor baconschi şi după primele reacţii ale societăţii civile privind aprecierile ministrului de Externe, premierul l-a delegat pe acesta să se ocupe de una din cele trei „punţi de comunicare cu ţara”: dialogul cu societatea civilă
- .Teodor Baconschi este prim-vicepreşedinte al PDL.
- . Revocarea lui Baconschi din fruntea unui minister atât de important s-a făcut fără consultarea biroului politic al partidului, în urma unor reproşuri pe care secretarul general al PDL, Ioan Oltean, le-a făcut luni dimineaţă liderilor de partid care „au turnat gaz pe foc” în aprecierile făcute la adresa protestatarilor.
Baconschi: „Am fost răstălmăcit”
Teodor Baconschi a declarat postului Realitatea TV, la scurt timp după anunţul premierului, că cele pe care le-a scris pe blog „au fost amplu răstălmăcite” şi că nu regretă ceea ce a scris, dat fiind că s-a referit doar la protestatarii mobilizaţi sau veniţi în Piaţa Universităţii ca să comită violenţe.
Baconschi a spus că a fost sunat de către Emil Boc în jurul orei 11,00 şi i s-a comunicat decizia de revocare din funcţie. Premierul l-ar fi asigurat că decizia nu are are motive care ţin de actul guvernamental, ci este una politică.
Fostul ministru de Externe spune că nu regretă nimic din ce a făcut, că şi-a îndeplinit mandatul conform cu interesele României şi că marţi îşi va onora întâlnirile programate cu miniştri de externe ai unor ţări europene, la Bruxelles, unde l-a surprins revocarea din funcţie.
Întrebat cu cine îl va înlocui pe Teodor Baconschi, premierul a declarat, după ieşirea din şedinţa Parlamentului, că există mai multe opţiuni, pe care le va discuta în partid, în coaliţia de guvernare şi cu preşedintele Băsescu.
Cel mai vehiculat nume pentru înlocuirea lui Baconschi este cel al senatorului UNPR Cristian Diaconescu. Diplomat de carieră şi fost ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu nu va putea – în cazul că el este opţiunea coaliţiei – să-şi preia funcţia fără să fie validat mai întâi de Parlament. Asta pentru că numirea încă unui ministru de la UNPR ar schimba configuraţia politică a guvernului.