duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2017

World Economic Forum și Deloitte Global au identificat opt forțe disruptive care vor schimba peisajul competitiv în cadrul ecosistemului financiar global, potrivit unui raport publicat recent.

Raportul încheie trei ani de analiză a potențialului de transformare al sectorului serviciilor financiare prin progres tehnologic.

Cele opt forţe care vor afecta serviciile financiare ale viitorului sunt tot atâtea provocări:


1. „Comoditizarea” costurilor: Instituțiile financiare acceptă noi tehnologii pentru a accelera factorii care determină „comoditizarea” factorilor generatori de costuri.

2. Redistribuirea profitului: Localizarea centrelor de profit în interiorul, precum și între lanțurile valorice de aprovizionare se schimbă odată cu noile tehnologii.

3. Proprietarii experienței clienților: Distribuitorii se vor bucura de o poziție strategică de putere, din poziția de „proprietari” ai experienței consumatorilor.

4. Platforme în creștere: Instituțiile financiare se vor deplasa către platforme cu mai mulți furnizori drept canal de distribuție și comerț, în cadrul unei arii geografice.


5. Monetizarea datelor: Instituțiile financiare încep să folosească o combinație a strategiilor de gestionare a datelor, pentru a ține pasul cu abilitatea firmelor de tehnologie în monetizarea datelor.

6. Forță de muncă artificială: Noi tehnologii, precum inteligența artificială (I.A.), presupun și o schimbare majoră a forței de muncă în cadrul instituțiilor financiare.

7. Tehnologii importante din punct de vedere sistemic: Instituțiile financiare de toate dimensiunile se bazează din ce in ce mai mult pe capabilitățile firmelor mari de tehnologie.

8. Regionalizare financiară: Priorități de reglementare divergente pe de o parte, și nevoile clienților, pe de altă parte, deschid calea către modele regionale de furnizare ale serviciilor financiare.

Studiul evidențiază trei concluzii principale, privind:

1. Dezvoltarea de noi platforme:

Creșterea preferințelor consumatorilor va avea implicații profunde asupra design-ului și distribuției de produse și, cel mai probabil, va determina o schimbare a rolului companiilor.

Platformele care oferă posibilitatea de a interacționa cu diferite instituții financiare printr-un singur canal pot deveni modelul dominant pentru serviciile financiare.

Dezvoltarea acestor platforme, precum „open banking”, poate redefini organizațiile din sectorul serviciilor financiare, din organizații foarte clar definite, cum sunt astăzi, în entități interșanjabile.

De aici rezultă necesitatea ca deținătorii platformelor să fie manageri capabili, echilibrând nevoile producătorilor cu cererea consumatorilor.

2. Regionalizarea financiară

Prioritățile diferite de reglementare, capabilitățile tehnologice, precum și nevoile clienților ridică provocări tendinței globalizării financiare și deschid calea modelelor regionale de servicii financiare, adaptate condițiilor locale.

Chiar și firmele globale pot avea nevoie de strategii distincte pentru a beneficia de avantaje competitive la nivel regional și a se adapta la ecosisteme locale.

Între timp, tehnologia va întâmpina obstacole serioase în operarea în cadrul unor jurisdicții multiple, chiar dacă utilizarea tehnologiei reduce dificultățile de intrare pe o piață sau alta. Operatorii tradiționali pot deveni parteneri atractivi în acest sens, dorind să acceseze noi piețe, căutând oportunități scalabile rapid.

3. Tehnologii importante din perspectiva sistemică

Este foarte probabil ca eforturile operatorilor financiari tradiționali de a dezvolta capabilitățile de bază ale firmelor mari de tehnologie să le determine în cele din urmă să se bazeze din ce în ce mai mult tocmai pe aceste firme axate pe dezvoltare de tehnologie.

De exemplu, pe măsură ce instituțiile financiare caută să sporească experiențele digitale ale clienților și să acceseze informații și venituri de la platformele consumatorilor, sunt din ce în ce mai dependente de tehnologii de amploare bazate pe o infrastructură de tip „cloud”, pentru a scala și a implementa procese, precum și pentru a valorifica inteligența artificială.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Circumstanțele care definesc acum sistemul financiar necesită întreaga noastră atenție, având potențialul de a revoluționa modele tradiționale, organigrame, lanțuri valorice de aprovizionare, felul în care interacționăm cu autoritățile publice, consumatorii și felul în care efectiv ne desfășurăm activitatea de business. Cu cât înțelegem mai bine unde ne poziționăm în prezent, care sunt riscurile și oportunitățile asociate acestora, cu atât suntem mai pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă în viitor”, spune Dimitrios Goranitis (foto), partener servicii de risc și reglementare în industria financiar-bancară Deloitte România.

„Complexitatea provocărilor pe care le ridică tehnologia asupra industriei financiare necesită o abordare holistică. Este obligatoriu să includem inovația în analizele noastre de risc, cu o atenție particulară asupra implicațiilor juridice ale acestora. Altfel spus, cum va interacționa tehnologia cu restricțiile de ordin juridic (si cum le poate influența)? Cum va influența cadrul legal evoluțiile tehnologice în domeniul plăților online, banking-ul digital, asigurările, creditarea, managementul investițiilor reglementările sau cum vor fi influențate acestea de reglementările legale? Acestea sunt doar două dintre principalele întrebări cărora încercăm să le răspundem, anticipând nevoile clienților noștri”, spune şi Andrei Burz-Pînzaru (foto), partener la Reff & Asociații SCA, membră a rețelei Deloitte Legal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: