Delegaţia Comisiei de la Veneţia și-a început luni vizita de două zile pe parcursul cărora vor fi evaluate modificările aduse legilor Justiției.
Programul experților a început luni, ora 08.00, când s-au întîlnit cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, susținătorul și autorul unora dintre modificările votate ulterior de majoritatea parlamnentară.
Urmează discuții cu asociațiile magistraților (cele mai multe se poziționează împotriva mai multor intervenții), cu CSM-ul, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Parchetului General, a DNA, cu câteva ONG -uri, cu parlamentari și cu președintele Klaus Iohannis.
Experții trimiși de Comisie vin în România ca răspuns la solicitarea făcută de PNL și ogranizația neguvernamentală Forumul Judecătorilor, prin intermediul Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Pe agendă se află nu doar cele trei legi ce au făcut parte din primul pachet legislativ pe Justiție (Legea organizării judiciare, Legea privind statutul magistraților și Legea CSM), ci și evoluțiile privind modificarea codurilor penale. De asemenea, este de așteptat să fie abordată și problema deciziei privind revocarea procurorului-șef al DNA, în discuțiile cu organizațiile procurorilor și cu repreznetanții societății civile.
Întâlnirile au loc într-un context foarte tensionat – majoritatea guvernamentală a votat săptămâna trecută, în Comisia specială pentru reformarea justiției, mai multe amendamente foarte controversate, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, care așteaptă pe 21 pronunțarea Curții Supreme în Dosarul Bombonica, a făcut mai multe declarații considerate de cei din domeniu amenințări la adresa magistraților.
De altfel, Forumul Judecătorilor a transmis luni un avertisment cu privire la declarațiile dure ale unor politicieni PSD și ALDE la adresa sistemului judiciar, acuzând apelativele „inacceptabile” și „derapajul extrem de grav de la principiile democrației”.
Tot luni, DIICOT a anunțat că sesizează Consiliul Superior al Magistraturii, după avertismentele fără precedent ale lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor, în special a celor care investighează dosarul acuzației de trădare ce o vizează pe Viorica Dăncilă (din cauza memorandumului privind transferul la Ierusalim a ambasadei române din Israel).
Reamintim că ministrul Justiției, primul oficial întâlnit la București de experții Comisiei, este reprezentantul României în acest organism inetrnațional. În martie el a fost numit de România pentru al doilea mandat la Comisia de la Veneția.
Majoritatea parlamentară a refuzat consultarea Comisiei în legătură cu modificările aduse legilor Justiției, deși a susținut mereu că parte din aceste intervenții sunt făcute tocmai pentru a respecta standardele impuse de Comisia de la Veneția.