fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Degringoladă totală la Justiție: Bercea Mondial are ministru. De când DNA a intrat în minister, Florin Iordache și-a delegat atribuțiile și stă la Parlament

de Mariana Bechir 5.2.2017

În plin scandal pe marginea Legislației de grațiere și dezincriminare a unor abuzuri, cu România protestatară în stradă, Ministerul Justiției are o mare problemă :

ministrul Florin Iordache și-a delegat atribuțiile și s-a instalat la Parlament, însă în minister a rămas un singur secretar de stat din 4, în timp ce DNA ridică documente și corespondență pentru a verifica în ce măsură elaborarea legislației s-a făcut potrivit legii.

Secretarul de stat rămas în urma ministrului Iordache este Mariana Moț, de la Curtea de Apel din Craiova. Mariana Moț este, potrivit relatărilor din presa locală și centrală (AICI) – ”moașa” (nașa de până la Botez) a lui Judecător – numele unuia dintre fii lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial – cunoscut după scandalul în care a fost implicată familia Băsescu.

***

Constantin Sima, secretarul de stat din Justiție care a preluat atribuțiile lui Florin Iordache până pe 7 februarie, a părăsit ministerul după ce Secția de procurori a CSM a aprobat vineri cererea Parchetului General de încetarea a detașării acestuia. 

În afara lui Constantin Sima a fost retrasă și Oana Schmidt-Hăineală, prin aceeași procedură, urmată de demisia intempestivă a acesteia, la care se adaugă plecarea din minister a secretarului de stat Gabriela Scutea, cu data de 30 ianuarie.

Astfel încât ministerul a rămas cu un singur secretar de stat – Mariana Moț.

Dar, nu se știe dacă România mai are cu adevărat un ministru al Justiției – în cele trei săptămâni de când a preluat portofoliul, Florin Iordache a stat mai mult la Parlament, decât la MJ, după ce și-a delegat, pentru 7 zile, semnătura.

Marea problemă constă în faptul că, în acest moment, singurul drept de semnătură în minister îl are secretarul de stat Mariana Moț.

Pe de altă parte, aparatul din minister a făcut, potrivit informațiilor pe surse obținute de cursdeguvernare.ro, front comun împotriva conducerii politice a instituției, după ce Florin Iordache a exclus specialiștii din instituție în procesul de elaborare a controversatelor proiecte legislative și a ignorat observațiile ulterioare ale acestora.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Din interiorul coteriei: Rechizitoriul (Autentic!) ratat al dlui. Dragnea. Cum poate un politician penal să (nu) ajungă în penal. De ce minte atât de tenace președintele Camerei”)

În plus, unii dintre funcționari au fost deja audiați de DNA, în dosarul deschis în legătură cu modalitatea în care au fost create aceste ordonanțe.

Cine conduce și semnează, de fapt. Singurul secretar de stat rămas după ”dispariția” lui Florin Iordache la Parlament e secretarul de stat Mariana Moț

Cristina Liță, de la Departamentul de comunicare al ministerului, a declarat joi că ministrul Iordache și-a delegat atribuțiile, pentru chetiuni curente necesare funcționării instituției, secretarului de stat Constantin Sima.

24 de ore mai târziu nu mai era clar cine conduce și semnează, de fapt, în minister, din cauza evoluțiilor rapide care au produs o adevărată degringoladă în instituție :

 • premierul Sorin Grindeanu a declarat joi seara, după ședința CEx a PSD, că delegarea atribuțiilor a fost doar pentru câteva ore, joi, pentru ca Florin Iordache să participe la discuțiile din Paralment
 • joi seara, Parchetul General a cerut încetarea detașării la MJ a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală: “Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima.”
 • prezent la ședința CSM de vineri, la dezbaterile Secției pentru procurori, Florin Iordache a încercat să blocheze cererea Parchetului General: “Fără îndoială nu (nu are temei legal – n. red.), asta am și spus în cadrul dezbaterilor, acolo, avem un regulament și cred că CSM-ul este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului, plus cel care a solicitat, respectiv cei doi magistrați, fără îndoială această solicitare nu-și are un temei juridic”, a declarat Florin Iordache, după ședință. Cererea este întemeiată, porivit Legii 303, iar procedura a fost aplicată de nenumărate ori până acum.
 • Secția de procurori a CSM a aprobat vineri dimineața “Nota Direcției resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării la Ministerul Justiției a domnului Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei Oana Andrea Schmidt – Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău”. Cei doi revin automat la parchetele respective
 • Cum explică ministrul delegarea: “Datorită faptului că în cursul zilei de ieri ni s-au solicitat, în termen foarte scurt, o serie de date, pentru a nu bloca în niciun fel activităţile interinstituţionale. Si astăzi mă duc la Parlament, trebuie să semneze cineva. Şi săptămâna trecută am delegat pe cineva să semneze actele“, a declarat Florin Iordache, vineri
 • vineri dimineața, Cristina Liță a declarat penrtu cursdeguvernare.ro că delegarea de atribuții a minsitrului Iordache s-a făcut până pe 7 februarie, pentru activitățile curente din instituție. Nu știa dacă a intervenit ceva între timp și nici la ce atribuții a păstrat ministrul, dar a încercat să discute cu Florin Iordache pentru a ne oferi detalii. Până la publicarea acestui material, Cristina Liță nu a reușit să ia legătura cu ministrul, care se afla tot în Parlament, unde participa la discutarea în comisii a Legii bugetului.
 • Oana Schmidt-Hăineală și-a dat demisia de la MJ: “Astăzi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt – Hăineală a solicitat primului ministru al României încetarea calității deținute în cadrul Ministerului Justiției, respectiv de Secretar de stat.” Până la publicarea acestui articol, Constantin Sima nu ceruse încetarea detașării la MJ. Legal, el nu are cum să mai rămână însă la minister după decizia CSM și riscă sancțiuni grave dacă nu o respectă.
 • Singurul secretar de stat capabil să asigure oficial funcționarea și reprezentarea ministerului este secretarul de stat Mariana Moț.

Cine e Constantin Sima – cel căruia Florin Iordache i-a delegat, înițial, dreptul de semnătură

Constantin Sima(foto, 62 de ani) este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi are o vechime de peste 30 de ani în magistratură. Traseul său prin aparatul de justiție s-a rezumat, însă, mereu, la funcții pur administrative.

Este președintele Asociaţiei Procurorilor din România, asociație care a pledat pentru grațiere și amnistie, modificarea codurilor penale și eliminarea MCV.

De altfel, Constantin Sima, în calitate de președinte al Asociației Procurorilor, a avut pe 10 ianuarie o întâlnire cu ministrul Justiției Florin Iordache în care l-a asigurat pe acesta de sprijinul organizație pentru promovarea unei legi a grațierii și amnistiei.

La data respectivă, Constantin Sima era deja antamat pentru postul de secretar de stat, deoarece CSM aprobase de pe 5 ianuarie detașarea sa la solicitarea Ministerului Justiției.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.2.2017

Un raspuns

 1. Protonic
  5.2.2017, 7:00 pm

  Cred ca ministrul justitiei ar trebui sa-si dea demisia de onoare daca mai exista asa ceva in tara asta in care toata lumea minte si fiecare vorbeste fara sa asculte pe nimeni

Lăsați un comentariu


Europa

Robert Schuman, părinte fondator al UE, declarat Venerabil de către Papa Francisc – primul pas spre beatificare

Iulian Soare

Papa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o… Mai mult

Europa

54 milioane dolari pagube generate de atacuri cibernetice de tip pfishing în 2020 – raport Eset

Razvan Diaconu

Atacurile de tip phishing, pharming şi vishing au produs pagube de peste 54 de milioane de dolari în 2020, la nivel global, numărul utilizatorilor care… Mai mult

Stiri

Diverta, cel mai mare retailer de carte, intră în insolvență a doua oară în 11 ani

Adrian N Ionescu

Lanţul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat de cărţi, papetărie şi jucării, şi-a cerut intrarea în insolvenţă, pentru a doua oară în ultimii… Mai mult

Stiri

Sesiune extraordinară la Senat pentru desființarea Secției speciale – propunere Stelian Ion

Mariana Bechir

Pentru desființarea Secţiei de investigare a infracţiunilor magistraților (SIIJ), ministrul Justiției propune organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului, în iulie, după sosirea punctului de vedere… Mai mult

Europa

Înfrângere zdrobitoare pentru Emmanuel Macron în alegerile regionale din Franța

Iulian Soare

Partidele de stânga și de dreapta sunt câștigătoarele alegerilor regionale franceze organizate duminică, depășind atât La République n Marche, partidul lui Emmanuel Macron, cât și… Mai mult

Europa

Regulile ajutorului de stat – Comisia Europeană pregătește relaxarea

Iulian Soare

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a acestui an o revizuire amplă a regulilor de ajutor de stat cu scopul de a facilita… Mai mult

Europa

G20: Italia vrea impunerea unor condiții de muncă mai bune pentru terții care lucrează cu multinaționalele

Iulian Soare

Italia va solicita țărilor din Grupul G20 să ceară ca marile mutinaționale să îşi asume responsabilitatea pentru condiţii de muncă oferite de furnizorii lor, ca… Mai mult