Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% sub nivelul din aceeași perioadă a anului anterior.
Majorarea cu 8% a deficitului pe partea de bunuri (de la -10,97 miliarde euro la -11,83 miliarde euro) a fost contrabalansată partial de o creștere similară a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la +5,41 miliarde euro la 5,84 miliarde euro).
Rezultatul pe segmentul combinat de bunuri şi servicii a fost o creștere cu 8% a deficitului extern (de la -5,57 miliarde euro la aproape șase miliarde euro).
De reținut scăderea consemnată pe soldul tradițional pozitiv la serviciile de transport (-12%), precum şi cea de la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-18%).
Pe fondul restricțiilor de deplasare, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost de numai 46% după primele opt luni ale anului în curs. Minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor a depășit pragul de un milliard de euro dar s-a diminuat cu 32% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Diminuarea mai redusă (-8%) a intrărilor pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), simultan cu scăderea de -23% a ieșirilor, a redus considerabil deficitul pe acest segment ( cu aproape 1,2 milliarde euro).
Sumele intrate pe partea de veniturile secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut marginal (-3%), în timp ce ieșirile s-au redus considerabil (-22%), astfel încât doar s-a consemnat o expandare considerabilă a rezultatului pozitiv net inclus în balanța de plăți ( de la +595 milioane euro până la +1.137 milioane euro, sau +91%).
Datoria externă a depășit 116 miliarde euro
Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2020 au însumat doar 1.396 milioane euro, adică 68% mai puțin față de cele 4.364 milioane euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 994 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 402 milioane euro.
Datoria externă totală a ajuns în august 2020 la peste 116 miliarde euro și a avansat cu mai mult de zece miliarde de euro peste cea consemnată la finele anului trecut. Creșterea s-a regăsit aproape integral (92%) pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung, care a ajuns la 83 miliarde euro, în timp ce datoria pe termen scurt a trecut de 33 miliarde euro.
Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a diminuat puternic după primele opt luni ale anului (-44%), în raport cu cel de la finele lui 2019 (doar 235 milioane euro sold la 31.08.2020 faţă 417 milioane euro, valoare cu care s-a încheiat anul trecut. Cu toate acestea, valoarea înregistrată este în creștere față de luna iulie, când coborâse la 200 milioane euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung după primele opt luni ale anului în curs a fost de 17%, sub nivelul de 19,3% consemnat la 31 decembrie 2019. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,8 luni, peste cele 4,5 luni consemnate la finele anului precedent (datele pe 2019 au fost revizuite).