luni

22 aprilie, 2024

12 aprilie, 2021

Deficitul comercial a crescut în luna februarie 2021 la 1.889,3 milioane euro, aproape 60% mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor comunicate de INS. Această evoluție a avut loc pe fondul unui ritm negativ de evoluție a exporturilor lunare (-2,5%, rezonabil în condițiile crizei), dar în contrast pronunțat cu majorarea importurilor (+6,1%).

Exporturile fob pe luna februarie 2021 au fost de 5.786,5 milioane euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) s-au situat la 7.675,8 milioane euro. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a fost după primele două luni ale anului la 81,7%, valoare (încă) ceva mai bună decât anul trecut, dar la un nivel problematic pentru stabilitatea macroeconomică.


Deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe după prima lună a anului a depășit deja pragul de 3 miliarde euro. Acest dezechilibru cronic, schivalent deja cu 1,34% din PIB estimat pentru 2021 după doar două luni, ar trebui reținut din perspectiva performanțelor mult mai bune consemnate de statele din regiune, cu minusuri minore sau aflate pe excedent comercial.

Schimburile cu țările din UE au fost de 8,45 miliarde euro la export și 10,52 miliarde euro la import (75,5% din total la exporturi şi 73,8% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 2,74 miliarde euro și importuri de 3,74 miliarde euro (24,5% la export și 26,2% la import).

Au rezultat solduri negative de circa două miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi un miliard de euro pe relaţiile extracomunitare. Repartizarea în deficit a comerţului pe cele două mari destinații a fost mai pronunțată față de ponderea schimburilor de mărfuri pe partea extracomunitară (care a cumulat cam un sfert din schimburile externe dar o treime din minusul total).


Sectorul de mașini de transport performează, restul industriei suferă în schimburile externe

Sectorul de mașini și echipamente de transport (singurul pe care îl mai avem pe sold pozitiv semnificativ) a început anul cu performanțe bune iar soldul schimburilor sectoriale a încheiat primele două ale anului curent la nivelul de 299 milioane euro. Adică aproape cât valoarea consemnată pe întreg anul trecut (314 milioane euro).

Prin contrast, la categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, începutul de an a fost slab. Cu aproape un miliard euro pe minus și o dublare de la o lună la alta, gradul de acoperire s-a dus la o valoare îngrijorătoare (78%) iar ponderea în deficit a urcat la circa 31%. Ceea ce ridică semne de întrebare pentru perspectivele industriei în tentativa de revenire economică.

Deficitul pe zona de produse alimentare a depășit deja cota de 500 milioane euro după primele două luni ale anului, iar gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a fost de doar 60%, comparativ 100% în urmă cu șase ani. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal major de alarmă pentru o țară cu potențialul agricol al României, inclusiv din perspectiva siguranței naționale.

Creșterea semnificativă a prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, unde aveam altădată excedente semnificative. Cea mai importantă sursă a deficitului comercial CRONIC al României  o reprezintă, însă, soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la aproape 1,5 miliarde euro sau cam jumătate din total.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: