sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 septembrie, 2020

Deficitul balanței comerciale a urcat la aproape 10 miliarde de euro după primele șapte luni ale anului dar luna iulie a venit cu un semnal pozitiv.

Scăderea exporturilor față de aceeași lună din anul anterior a fost mai mică decât cea a importurilor iar avansul deficitului comercial a fost reversat după impactul puternic al crizei declanșate de pandemie și limitat la 5%, valoare similară cu cea din primele două luni ale anului.

Efectul de bază a jucat un rol important în această ameliorare a rezultatului din comerțul exterior, deoarece în iulie 2020 deficitul s-a păstrat în cifre absolute la nivelul din luna precedentă, respectiv 1.323 milioane euro. Adică cu aproximativ 25% mai mic decât în luna iulie 2019, altminteri una relativ slabă pentru activitatea de comerț exterior.


Exporturile au însumat 5.552,1 milioane euro (-5,1%) iar importurile 6.875,1 milioane euro (-9,9 %). Cumulat, livrările la extern pe primele șapte luni din 2020 au atins 34,14 miliarde de euro iar importurile (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au urcat la 44,13 miliarde de euro.

Exporturile au însumat 5.552,1 milioane euro (-5,1%) iar importurile 6.875,1 milioane euro (-9,9 %). Cumulat, livrările la extern pe primele șapte luni din 2020 au atins 34,14 miliarde de euro iar importurile (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au urcat la 44,13 miliarde de euro.

Deficitul comercial pe primele șapte luni a ajuns să echivaleze cu 4,6% din PIB estimat pentru anul în curs (1.058 miliarde lei la un curs mediu de 4,84 lei/euro).Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a îmbunătățit de la 80% la 80,6% dar a rămas mult sub rezultatele consemnate în perioada de criză 2010 – 2012.


Privind la evoluția lunară din 2019 și 2020, se poate vedea că atât exporturile cât și importurile au revenit la valori comparabile cu cele uzuale și asemănătoare ca ritm de evoluție cu declinul PIB ( -4,6% pe S1 2020). Suntem acum într-un moment de răscruce, în care am putea să închidem ecartul față de anul precedent, ceea ce ar fi util dat fiind că PIB-ul este în scădere sau să reluăm exapandarea riscantă a deficitului extern.

Pe primele șapte luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 24,94 miliarde euro la export și 32,28 miliarde euro la import (aproximativ 73% din total atât la exporturi cât și la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 9,17 miliarde euro și importuri de 11,85 miliarde euro (circa 27% din total la exporturi şi la importuri).

Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 7,35 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de 2,65 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare. După ce crescuse la aproape 80% la începutul crizei pandemice, ponderea deficitului cu țările din UE s-a temperat spre 73%, adică în acord cu partea care revine schimburilor cu aceste țări.

Cinci miliarde de euro sau exact jumătate din deficit, dat de produsele chimice

Sectorul de mașini și echipamente de transport a avut o controbuție importantă în revenirea exporturilor. După ce tendința de scădere a soldului pozitiv a fost stopată în luna iunie, soldul schimburilor sectoriale s-a ameliorat în iulie cu peste 200 de milioane de euro, până la +276 milioane euro (dar rămâne încă sub valoarea de+455 milioane euro atinsă la finele T1 2020).

De semnalat, însă, deteriorarea soldului pe segmentul altor produse manufacturate, care au ajuns să reprezinte 28% din deficit în loc de 26% în luna precedentă iar gradul de acoperire sectorial a coborât sub pragul de 80%. Precum și faptul că deficitul pe zona de produse alimentare a continuat să avanseze semnificativ și s-a apropiat de 1,5 miliarde de euro.

Situație similară ca nivel absolut de deficit cu grupa de combustibili și lubrifianți, unde gradul de acoperire este încă și mai slab și a coborât sub pragul de 40%. Cât despre soldul negativ al schimburilor de produse chimice și derivate (unde exporturile acoperă doar un sfert din importuri), acesta a reprezentat cinci miliarde de euro sau jumătate din deficitul comercial al României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: