sâmbătă

25 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2020

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în a fost de 14.858,3 milioane euro, în primele 10 luni ale anului 2020, mai mare cu 827,5 de milioane de euro (+5,9%) decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS) emis joi.

Exporturile fob au scăzut cu 12,2% până la 51,07 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF (care includ în plus și  costurile de asigurare) au scăzut mai puțin, cu 8,7%, până la mai mult de 65,9 miliarde de euro.

În luna octombrie 2020, exporturile fob au scăzut cu 1,1% față de aceeași lună a anului trecut, până la 6,261 miliarde de euro, iar importurile CIF au scăzut cu 2,9% până la 8,059 miliarde de euro.


Cele mai mari ponderi în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,9% la export şi 36,9% la import) şi „alte produse manufacturate” (inclusiv îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, de 30,6% la export şi respectiv 30,4% la import).

Singurele exporturi care au crescut au fost cele de băuturi și tutun, care însă nu au o pondere decât de 2,5% în totalul exporturilor.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele 10 luni a fost de 37,684 miliarde de euro la expedieri şi de 48,339 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,8% din total exporturi şi 73,3% din total importuri.


Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada menţionată a fost de 13,387 miliarde de euro la exporturi şi de 17,591 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,2% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.

Preţul FOB (Free on Board) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost Insurance Freight) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: