vineri

19 aprilie, 2024

15 iunie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele patru luni 2020, un deficit de 1.782 milioane de euro, cu 21% mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior.

Majorarea cu 17% a deficitului pe partea de bunuri (de la 5,05 miliarde de euro la 5,93 miliarde de euro) a fost atenuată de o creștere cu 18% a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la 2,57 miliarde euro la 3,04 miliarde euro).

Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii deficitul s-a majorat cam cu o cincime (de la circa -2,47 miliarde euro la 2,9 miliarde euro).


De reținut scăderile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (de la 1.435 milioane de euro până la 1.288 milioane de euro și ceva mai mult de 10%) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-21%).

În context, a ajutat creșterea consistentă (+230%) consemnată pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), unde soldul a evoluat de la 185 milioane de euro la 612 milioane de euro. Precum și performanța mult mai bună pe partea de venituri secundare, care include transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate (+498 milioane euro față de numai +34 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut).

Pe fundalul restricțiilor impuse de pandemie, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a coborât la doar 51% după primele patru luni ale anului în curs. Astfel, minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor (-505 milioane euro) a fost aproape de aceeași amplitudine cu efectul pozitiv al veniturilor primare.

Fluxul de investiții străine directe, inversat dinspre România spre exterior


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele patru luni din 2020 au însumat VALOAREA NEGATIVĂ de 454 milioane euro, față de un plus de 2.161 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de doar 33 milioane euro, iar creditele intragrup au avut valoarea netă negativă de 487 milioane euro ( per total, filialele din România au finanțat firmele-mamă)

Datoria externă totală a crescut marginal în aprilie 2020, la 106,6 miliarde de euro (+0,6% față de finele anului anterior). Pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung s-a produs o scădere de 370 milioane euro (efect aproape integral al reducerii sumelor rămase în depozitele pe termen lung ale nerezidenților, care s-au micșorat cu 45% în primele patru aluni ale anului). Datoria pe termen scurt s-a păstrat aproximativ la același nivel ( 32.280 milioane euro față de 32.227 milioan euro la 31 decembrie 2019).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung după primele patru luni ale anului în curs a crescut cu peste trei puncte procentuale, la 17,6% și s-a apropiat de nivelul de 18,6% consemnat la finele anului precedent.

Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,3 luni, semnificativ peste cele 4,6 luni consemnate la finele anului precedent.

Semnal îngrijorător pentru stabilitatea macroeconomică,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), s-a redus de la circa 77% în martie la doar 72% în aprilie, sub valoarea consemnată la finele anului trecut (73,8%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: