marți

16 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2012

De la 1 ianuarie 2012, pensiile facultative acordate ca beneficiu extra-salarial au trecut la un regim fiscal mai favorabil. Codul fiscal a instituit deductibilitatea atât de la impozitul pe venit/profit, cât şi de la toate contribuţii sociale obligatorii pentru sumele plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii private facultative.

Extinderea deductibilităţii fiscale va majora interesul companiilor în a oferi beneficii sub forma unei contribuţii la un fond de pensii facultative şi, pe această cale, de a se implica în susţinerea ţintită a politicii sociale duse de stat.

Practic, firmele vor putea utiliza mai eficient bugetul pentru plata personalului. Deocamdată, a rămas valabilă doar deductibilitatea fiscală parţială (de la impozitul pe venit) pentru contribuţiile efectuate de fiecare persoana fizică la pensia facultativă.


Deducerea fiscală se acorda în limita a 400 de euro pe an, atât pentru companie, cât şi pentru angajat. În situaţia contributiei mixte se poate ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro pe an (totală pentru angajator şi parţială pentru angajat).

Avantajele concrete

Dacă se face un calcul comparativ între o contribuţie plătită de companie la un fond de pensii facultative în beneficiul unui salariat şi acordarea unei majorări salariale sau a unei prime, prima variantă este cu peste 6% mai eficientă din punct de vedere al contribuţiilor către stat.

Potrivit aceloraşi calcule date publicităţii de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,4% cheltuielile totale de personal şi poate creşte profitul companiei cu 7%-8%.

Simultan, salariatul câştigă la venitul sau net 2,7% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativă în locul unui bonus în cash. Dar principalul efect este stimularea păstrării forţei de muncă şi stabilirea unor relaţii pe termen lung cu compania angajatoare.

Situaţia pilonului III la finele anului trecut


La finalul anului 2011, peste 260 de mii de români contribuiau la sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III), pentru a-şi suplimenta veniturile la ieşirea din activitate. Dintre aceştia, circa 39 de mii au început să economisească anul trecut.

În 50,3% dintre aceste cazuri, contribuţia este suportată exclusiv de angajator, ca parte a pachetului de beneficii salariale. În 37,3% dintre cazuri, participanţii individuali suportă singuri contribuţia, iar in 12,4% dintre cazuri contributia este mixtă (angajator + angajat).

Participanţii la fondurile de pensii facultative au virat in 2011 în conturile lor personale contribuţii în sumă de 108,3 milioane lei, faţă de 103,8 milioane lei în 2010 şi 105 milioane lei în 2009. Cele 11 fonduri de pensii facultative din România administreaza active nete in valoare de 436 de milioane lei.

În pofida crizei şi a turbulenţelor financiare, ele au inregistrat un randament mediu anual de 7,3%, superior inflaţiei medii anuale de 6,1% pentru perioada trecută de la înfiinţare.

De ce recomandă UE regimul EET

La nivelul UE, în cea mai mare parte a statelor membre, sistemele private de pensii sunt supuse regimului de taxare EET (exempt-exempt-taxed, în limba engleză). Potrivit acestui sistem, contribuţiile virate la fondurile de pensii sunt deductibile integral, câştigurile din investiţii ale acestora sunt deductibile integral, iar beneficiile aferente obţinute sub forma de pensii sunt impozitate, la finalul perioadei de acumulare.

Modelul EET, susţinut la nivel de recomandare de către Uniunea Europeană, echivalează cu un sistem de impozitare amânat, care încurajează cetăţenii să economiseasca pe termen lung în vederea pensionarii, degrevând indirect bugetele sociale în perspectivă.

Această abordare de politică economică pe termen lung ajută statele să se pregatească pentru criza demografică care se va instala progresiv până la mijlocul secolului. Ea va reduce necesarul asistenţei sociale din partea statului, deoarece unii cetăţeni vor avea rezerve financiare pentru pensie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: