Ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei au transmis miercuri Guvernului, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa OUG privind Codurile penale, solicitând retragerea acesteia.
Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, ne exprimăm profunda noastră îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din seara zilei de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în privinţa statului de drept şi a luptei anticorupţie din ultimii 10 ani. Acest act, care contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, a elementelor credibile din societatea civilă şi a îngrijorărilor demonstrate de către cetăţenii români din ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze poziţia României în cadrul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze negativ parteneriatele care stau la baza valorilor comune, se arată în mesajul transmis de Ambasada Franței în numele tuturor celor 6 state.
Potrivit declaraţiei comune, semnatarii își exprimă speranța că Executivul român „va schimba acest curs nesănătos”. „În timp ce amendamente la legile şi procedurile existente sunt necesare ocazional, aceste schimbări trebuie făcute doar printr-un proces comprehensiv şi de reală consultare a tuturor factorilor interesaţi”, se mai arată în mesaj.
Cele 6 reprezentanțe diplomatice atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV, care stabileşte condiţiile pentru evitarea reevaluării progreselor făcute în lupta anticorupţie, spunând că speră că România va acţiona în spirit european.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi noapte privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.
Miercuri, inițiativa guvernamentală a fost criticată într-un mesaj al Ambasadei Germaniei și de o declarație a Comisiei Europene. Reacții au fost transmise și de asociații ale mediului de afaceri.