cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Decizie în CSM: Procurorii DNA rămân pe loc, vechimea minimă decisă prin OUG nu se aplică decât pentru viitor

17 octombrie, 2018

Procurorii de la DNA, DIICOT şi de la Parchetul General rămân în funcţii chiar dacă au o vechime de opt ani, a decis miercuri Secția pentru procurori din CSM, sfidând practic OUG 92, adoptată luni de către Executiv.

„Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, a transmis CSM.


Prevederile privind condițiile ce trebuie îndepliniate de procurorii deja încadrați pe un post nu se aplică retroactiv, a explicat Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, la finalul ședinței.

Tot pentru viitor se va aplica și condiția ocupării postului la DNA prin concurs, nu prin interviu.

Interpretarea dată de Secția pentru procurori a CSM echivalează cu nerespectarea controversatului art. 7 din OUG 92. Acest articol presupune aplicarea retroactivă a prevederii și ar afecta grav parchetele importante.

Se va respecta condiția de vechime din Legea 242 (opt ani vechime minimă pentru procurorii de la DNA, DIICOT și Parchetul General), nu cea din OUG 92 (10 ani experiență minimă).


Declarația de presă a lui Codruț Olaru:

Secția pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curet de Casație și Justiție, DIICOT și DNA și recomandă interpretarea dispozițiilor din Art. 7 din OUG 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcțiilor din cadrul Parchetului.

Hotărârea Secției va fi motivată în cel mai scurt timp, după care va putea fi consultată pe site-ul instituției.

Practic, vrem să dăm un mesaj de stabilitate a activității procurorilor din cadrul întregului Minister Public, pentru că nu discutăm doar despre structurile specializate, nu doar de activitatea Parchetului General, care ar putea fi afectată de o interpretare altfel decât am făcut-o noi în cursul ședinței de azi.

În ceea ce-i privește pe procurorii numiți provizoriu în aceste parchete, dar care nu întrunesc noile condiții (experiență sau concurs), delegarea lor încetează odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Ministrul Justiției: Procurorii din CSM sunt oameni cu experiență, care știu să aplice corect legea

”Aveți încredere în interpretarea secției de procurori a CSM”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ședința de la CSM, înainte ca Secția de procurori să anunțe decizia luată.

El a refuzat să spună cum ar trebui aplicate condițiile din aceste ultime modificări, aduse prin OUG, ale Statului magistraților. A făcut doar o scurtă declarație:

Procurorii din secția CSM sunt oameni cu experiență care știu să interpreteze și să aplice legea corect.

Am avut o discuție foarte bună (..)

Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii.

Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condițiile. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere și stabilitate.

După ședința de la CSM, Tudorel Toader a plecat la Parlament, unde a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, în biroul acestuia.

La ieșire, ministrul a declarat:

„Am vorbit cu domnul presedinte despre faptul ca maine dupa amiaza voi pleca la Comisia de la Venetia.

Am discutat despre OUG care a fost adoptata si ca a preluat unele dintre recomandarile Comisiei de la Venetia.

Am mai discutat despre faptul ca la Comisie voi prezenta evolutiile legislative de la noi, noutatile aduse, in sensul avizului preliminar al Comisiei, asteptam cu interes sa vedem forma finala.

Nu am mers la Comisia de la Venetia pentru a cere aprobare, nu am mers pentru a lua un aviz, pentru ca avizul se da pe forma definitva a proiectului.

Nu m-am dus pe cont propriu, ci in limita unui mandat de reprezentare, de discutii, din partea guvernului Romaniei”, a spus Tudorel Toader.

Prevederile controversate și efectele lor

Ordonanța intră în vigoare joi, odată cu Legea 242 privind modificarea Statului magistraților și pune două condiții cu potențial exploziv pentru DNA:

  • crește vechimea minimă necesară procurorilor DNA, de la opt ani (în modificările legislative), și șase ani, în prezent, la 10 ani
  • toți procurorii anticorupție trebuie să ocupe postul prin concurs (până acum se făcea prin analizarea dosarul de activitate și un interviu)

Aceasta ar însemna ca toți procurorii de la DNA să fie dați afară, iar unii dintre ei să rămână fără job, întrucât nu au unde să se întoarcă, cât timp nu sunt delegați la Direcția Anticorupție.

Situația este gravă și al DIICOT, unde intrarea se făcea prin concurs, dar unde există 50 de procurori care nu au vechimea de 10 ani, ceea ce înseamnă că riscă să plece 20% din perosnal (există 93 de procurori în structura centrală și 177 în teritoriu).

Ordonanța precizează clar că cele două noi reguli se aplică de joi, 18 octombrie, când va intra în vigoare reglementarea:

Articolul 7 al OUG

Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului

Ministerul Public anunță că a sesizat deja Avocatul Poporului, cerând atacarea OUG 92 la CCR.

Victor Ciorbea, pentru care Senatul, camera decizională, a votat marți dreptul al pensie specială și la cumulul pensiei cu salariul, a intrat în concediu, începând de luni și timp de două săptămâni. Potrivit mai multor parlamentari USR, el nu și-a delegat adjunctului atribuția de sesizare a CCR.

USR îi cere lui Victor Ciorbea să se întoarcă imediat din concediu, pentru a-și exercita prerogativa sesizării CCR.

Argumente din sesizarea Parchetului General:

  • Încălcarea art. 115 alin. (4) din Constituția României potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora ”.
  • În acest context, se observă că în preambulul actului normativ, urgența şi situația extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată nu sunt motivate de guvern în ceea ce privește soluția legislativă de la art.VII.
  • Totodată, se poate observa că nu a fost exprimată nicio justificare pentru majorarea condițiilor de vechime printr-o procedură legislativă de urgență și extraordinară, în contextul în care, de altfel, o asemenea chestiune nu a format obiect al vreuneia din recomandările cuprinse în avizul preliminar al Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi de modificare a legilor justiției. Prin intervenția Guvernului asupra carierei procurorilor deja numiți este afectată independența acestora, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.
  • Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituția României potrivit căruia: „Ordonanțele de urgență (….) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile și îndatoririle prevăzute de Consitituţie ” raportat la art. 124 din Constituție, art. 131 alin. (1) şi art. 23 alin. (1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile şi libertățile cetățenilor”.
  • Încălcarea principiului constituțional al neretroactivității legii consacrat de art.15 alin.(2) din Constituția României, conform căruia: „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

 

Comisia Europeană: Urmărim cu îngrijorare cele mai recente evoluții 

Comisia Europeană urmărește îndeproape, cu îngrijorare, modificările aduse legislației din domeniul justiției din România și le va analiza pe toate atent, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al CE, pentru HotNews. 

„Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a spus clar la dezbaterea din Parlamentul European: În timp ce vom continua dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia Europeană va trage concuziile potrivite dacă amendamentele asupra legilor justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția iau sau nu în considerare aceste preocupări.

Așadar, urmărim cele mai recente evoluții cu îngrijorare și vom analiza îndeaproape schimbările. Așa cum am spus de mai multe ori, o justiție independentă și profesionistă este de o importanță capitală”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: