marți

24 mai, 2022

De vineri, se scumpesc gazele pentru industrie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iulie, 2011

Gazele naturale pentru consumatorii non-casnici se scumpesc cu circa 10%, începând de vineri, a informat Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie.

Majorarea de preţ nu afectează consumatorii casnici şi nici producătorii de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, susţine ANRE.

Instituţia motvează scumpirile prin creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari/mmc, preţ luat în calcul la ultima modificare a preţurilor, la 460 dolari/mmc în prezent, precum şi de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa de cost unitar al gazului (CUG).


Astfel, CUG destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 77% gaz din producţia internă şi 23% gaz provenit din import. CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz din import.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanţă pentru protejarea consumatorilor casnici de viitoarele scumpiri ale gazelor naturale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit OUG nr. 53/17.06.2011, consumatorii casnici şi cei non-casnici (industriali) beneficiază de CUG-uri separate de gaze, cu structuri de amestec intern şi import diferite. Urmare a acestei măsuri, în perioada iulie 2011 – martie 2012, preţul gazelor naturale destinate consumului populaţiei nu va fi majorat, susţine Executivul.

Precedenta modificare a preţului gazelor naturale fusese efectuată pe 1 iulie 2009.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: