Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de Consiliul Investitorilor Străini – FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sănătate, a încheiat seria de cursuri gratuite MedClass, desfășurate la Institutul de Sănătate Publică București.
24 de studenți şi medici rezidenți au participat, timp de patru săptămâni la cursurile MedClass, unde, împreună cu experții din domeniul sănătății, au dezbătut subiecte neabordate pe băncile facultății, pe patru paliere de pregătire esențiale pentru un profesionist modern în medicină: comunicare, etică, management şi antreprenoriat.
Campania “De profesie: medic în România” (http://www.deprofesiemedic.ro) a reușit să obțină recunoașterea, la nivel european, în cadrul galei European Excellence Awards, desfășurată în decembrie 2013, la Munchen, câștigând Premiul European Pentru Excelență.
Potrivit unui comunicat emis vineri de FIC:
Participanții au învățat și au dezbătut care sunt cele mai dese probleme de comunicare și de etică dintre medic și pacient, dar și alte entități implicate în sistem, ce trebuie să facă un profesionist în domeniu pentru a-și deschide o afacere de profil, care sunt oportunitățile din mediul privat și care sunt beneficiile voluntariatului medical.
Cei 12 specialiști le-au împărtășit participanților atât experiențe profesionale, cât și personale, și i-au stimulat pe participanți să-și prezinte problemele, nevoile dar și așteptările.
Găsirea unui loc de muncă, salariile mici, lipsa de recunoaștere a rezultatelor medicale au fost doar câteva dintre principalele probleme semnalate de participanții cursurilor MedClass pe parcursul celor patru întâlniri.
Astfel, aproximativ 66% dintre participanți şi-au exprimat nemulţumirea legată de nivelul de salarizare din România, acesta nefiind în concordanţă cu pregătirea și responsabilitatea personalului medical, în timp ce 58% consideră că sistemul medical românesc este extrem de deficitar la capitolul dotări de echipamente.
De asemenea, 42% dintre participanții chestionați au spus că medicii nu sunt recunoscuți la adevărata valoare în România, iar 75% dintre ei au recunoscut că sunt tentați, într-o anumită măsură, de găsirea unui loc de muncă în afara țării.
Conform datelor publicate în luna ianuarie de Colegiul Medicilor din România, numărul medicilor din spitale a rămas, în 2014, de doar 13.521 (comparativ cu 20.648 în 2011 și 14.487 în 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătății.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, pe categorii de vârstă, dintre medicii de spital, 2.961 au peste 60 de ani, 2.610 sunt între 50 și 60 de ani, 3.642 între 40 și 50 și 3.901 între 30 și 40 de ani și doar 407 sub 30 de ani. Totodată, aceleași date arată că, anual, intră în sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500, prin migrație, pensionare și deces.
Sănătatea cetățenilor unei țări este o condiție esențială când vine vorba de dezvoltarea acesteia. Prin campania <<De profesie: medic în România>>, FIC își dorește să contribuie la stoparea exodului medicilor și să sprijine dezvoltarea viitorilor profesioniști din acest domeniu. De aceea, în acest an, am ales să organizăm cursurile MedClass pentru tinerii studenți și rezidenți ce și-au dorit să aibă o perspectivă mai amplă asupra a cum pot deveni medici cât mai buni în România. Astfel, cei 12 experți din domeniul sănătății, invitați să susțină aceste cursuri, le-au împărtășit participanților, o serie de cunoștințe care să vină în completarea abilităților teoretice și practice pe care aceștia le-au dobândit în facultate. În acest mod, ei au încercat să stimuleze conștientizarea opțiunilor prezente și crearea de valoare adăugată în profesiile celor prezenți la cursuri, a declarat Barbara Cygler, Coordonatorul Grupului de lucru pentru Sănătate din cadrul FIC.
Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC, a fost lansată în aprilie 2013 și a fost susținută încă de la început de GSK România, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educaţiei și Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
Inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România – exodul personalului medical din țară – care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale. Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic în România” au fost și sunt derulate proiecte care răspund nevoilor medicilor din România și contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical și, totodată, de atragere a medicilor în România.