fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

De ce importăm alimente: fracturile lanțurilor de aprovizionare dintre fermieri și procesatori – mai vizibile în criza Covid-19

de Adrian N Ionescu , 12.4.2020

Criza coronavirusului Covid-19 ameninţă legumicultura şi funcţionarea industriei de procesare a producţiei de legume și scoate în evidență și mai mult ruptura deja existentă a lanțului de aprovizionare dintre majoritatea producătorilor şi procesatori.

Absenţa unor măsuri coerente și eficace de susținere a domeniului agravează situația, potrivit reprezentanților fermierilor şi procesatorilor, consultați de cursdeguvernare.ro.

Fermierii și procesatorii se plâng unii de alții:

Fermierii se tem că nu vor mai putea înfiinţa la timp culturile şi că reglementările actuale nu stimulează asocierea în cooperative puternice.

Pe de altă parte, procesatorii se plâng că fermierii, mici în marea lor majoritate, nu respectă standardele tehnologice şi nu le livrează marfă conform necesităţilor liniilor lor de producție.

Mai ales fermierii, dar și procestorii se plâng de insuficiența stimulentelor financiare ale statului, inclusiv prin ajutoare de stat, linii de credite și garanții ale acestora.

Falia pe lanțul de producție – desfacere / procesare este semnalată și de fermieri și de procesatori.

„Producţia haotică” şi cifrele oficiale

Legumicultura nu suferă deocamdată de restricţiile de circulaţie, fiind încă în prima fază a ciclului anual, cea a legumelor timpurii, „dar dacă problemele vor continua, fermierii vor fi descurajați să mai continue cu banii care le-au mai rămas din producția de anul trecut. Iar pentru anul viitor  – nici atât, fără un program național care să refacă sistemul de producție- desfacere/procesare”, a declarat Adrian Rădulescu (foto), preşedintele Asociaţiei Fermierilor Români (AFR).

Una din problemele principale ale fermierilor este cea a depozitelor, „care sunt mici şi nu mai multe de 30 – 40 în toată ţara şi nu acoperă mai mult de 10% din producţia de legume a României”, spune președintele AFR.

România a produs 3,5 milioane de tone de legume în 2019, mai puţin decât în 2018 (3,8 mil. tone) şi decât în 2017 (3,64 mil. tone).

(Citiți și: „Cartofii şi legumele – marile probleme ale pieței românești: Producția vegetală pe 2019 – în scădere”)

„Statisticile oficiale privind producţia de legume nu sunt adevărate”, câtă vreme nu includ şi criteriul calităţii producţiei, „astfel încât materia primă pentru fabricile de conserve şi marfa pentru supermarketuri să respecte standardele necesare”, spune la rândul lui Aurel Tănase (foto), preşedintele patronatului din industria de conserve Romconserv.

Fabricile de conserve din România au o capacitate de prelucrare 300.000 de tone de materii prime anual, dar producţia sub standardele necesare procesatorilor îi obligă pe aceştia să facă importuri, chiar şi la tomate, unde importurile pot depăşi jumătate din necesar, potrivit preşedintelui Romconserv.

Faptul că „producţia haotică, neplanificată în funcţie de cerinţele pieţei” este unul dintre „factorii generatori de criză în piaţa fructelor şi legumelor”, este remarcat și într-o strategie națională în domeniu a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), veche din 2017 și încă neactualizată transparent.

Explicații pentru lipsa de apetit a fermierilor pentru asociere

„Cum să se asocieze 10 fermieri săraci într-o cooperativă, tot săracă, pentru a investi într-un depozit conform standardelor, sau chiar într-o fabrică de conserve de 10 – 15 milioane de euro, sau să vândă în lanțurile de retail?”, se întreabă, retoric, Adrian Rădulescu.

Cea mai mare pondere a exploatațiilor legumicole o au cele fără personalitate juridică, cu suprafeţe cuprinse între 2-5 ha, iar totalul suprafeţei exploataţiilor de acest tip îl depăşeşte de circa 3 ori pe cel al suprafeţei exploataţiilor cu personalitate juridică, potrivit datelor MADR.

În România erau înregistrate 51 de grupuri de producători de legume, dar la 34 dintre acestea li se retrăsese avizul de recunoaştere, potrivit datelor MADR, actualizate în 4 martie 2020.

Nici concentrarea mai multor fermieri în jurul a unuia sau doi mai puternici nu ar fi o formulă fezabilă, atâta vreme cât niciunul nu poate avea o proporție de participare la asociație mai mare de 20%, conform legii – mai spune fermierul citat.

„Ca să fie încurajaţi să se asocieze în cooperative şi chiar în asociaţii de cooperative suficient de puternice, fermierii ar trebui să fie convinşi de un program multianual, serios şi credibil, făcut de specialişti şi nu de politruci, prin care să li se asigure credite şi garanţii de credite pentru investiţii şi activitatea curentă”, spune preşedintele AFR.

Nevoia de bani şi soluţii de urgenţă

Nevoia de finanţare în domeniu este invocată şi de procesatori, inclusiv în privinţa ridicării standardelor de producţie ale fermierilor.

Pentru a evita problemele privind blocarea circuitului producţie – desfacere / procesare, „este nevoie ca statul să stimuleze investiţia în depozite de tranzit, uşor de ridicat, în care să se primească şi să se sorteze materia primă pentru livrare spre fabricile de procesare sau spre supermarketuri”, propune Aurel Tănase, preşedintele Romconserv.

Reprezentantul procesatorilor a solicitat garantarea de cătra stat a unor linii de credit pentru construirea unor astfel de depozite și urgentarea procedurilor privind racrodarea la utilități.

Un astfel de depozit, „cu o suprafaţă utilă de 240 de metri pătraţi, pentru circa 20.000 de tone pe ciclu, s-ar ridica într-o săptămână şi ar costa nu mai mult de 100.000 de euro. Cu 10 astfel de depozite s-ar crea fluxul necesar şi pentru evitarea eventualelor probleme apărute la import din cauza coronavirus” a mai spus preşedintele Romconserv.

Finanţarea legumiculturii are probleme şi pe partea subvenţiilor din fonduri europene, care au fost diminuate la mai puţin de jumătate din cele 24 de milioane de euro anual, cerute pentru exerciţiul 2014 – 2020.
„Ceva trebuie pus în loc”
, potrivit lui Aurel Tănase. Suma a fost dedicată producţiei de legume destinate industrializării şi a celei pentru consum realizată în spaţii protejate.

Pe de altă parte, pe circuitul de avizare se află un proiect de hotărâre de guvern care să precizeze criterile de acordare a subvenţiilor conform programului privind tomatele, în funcţie de respectarea standardelor şi tehnologiilor de producţie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.4.2020

2 comentarii

 1. Caliman Eugen
  12.4.2020, 10:06 pm

  In Noul Plan strategic pentru Agricultura din 2020, “vrem sa revenim la excedent comercial, la fel ca pina in 2015”, spunea ministrul agriculturii!O poveste romantica liberala despre strategii nationale, la fel ca cea din 2016 a presedentiei Basescu despre agricultura!
  Fara un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, avind si un proiect operational de sustinere a dezvoltarii agrare, cu ce bani sa poata realiza Romania acest obiectiv?
  Cu strategii teoretice agricultura tarii ramine la fel de arhaica ca pina acum, procesul industrializarii ei ca structura tehnica si corelare contractuala si productiva fiind imposibila.
  Fara un proiect operational, care sa stabileasca pasii tehnici si organizatorici ai dezvoltarii agricole, sustenabila financiar NUMAI ca urmare a unei dezvoltari industriale rapide, deficitul balantei comerciale din agricultura se adinceste in loc sa se diminueze.Cauza este dezvoltarea CONSUMERISTA a tarii, care consuma mai multe produse alimentare decit produce Romania, odata cu marirea salariilor si drepturilor sociale.

 2. Gogu
  13.4.2020, 10:25 am

  Nimic despre „Der Spargel”???

  Ba au aparut si acoperitii din presa care zic ca hoha nu a stiut nimic!!!

  Vai de noi…..

Lăsați un comentariu


Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Adrian N Ionescu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult

Stiri

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Adrian N Ionescu

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse… Mai mult

Stiri

Contrabanda cu țigarete depășește 10% – studiu Novel

Vladimir Ionescu

Piața neagră a țigaretelor se situează în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creștere cu 0,3 p.p. față de luna martie, conform companiei… Mai mult