miercuri

22 mai, 2024

2 noiembrie, 2012

Premierul britanic David Cameron a suferit o importantă înfrângere în Parlament, săptămâna aceasta, când parlamentarii opoziţiei, laburiştii, s-au aliat cu euroscepticii din propriul său partid conservator, pentru a cere o reducere a bugetului UE, realtează EUObserver.

Parlamentarii au votat cu 307 voturi “pentru” şi 294 “împotrivă”, pentru adoptarea unui amendament propus de conservatorii “rebeli”, prin care se cere ca bugetul UE pentru 2014-2020 să fie redus “în termeni reali”.

Înaintea votului, Cameron s-a autocaracterizat ca o persoană fermă cu Bruxelles-ul, dar a lăsat să se înţeleagă că ar putea accepta o creştere a bugetului cu nivelul inflaţiei, de 2% din PIB. “Acest guvern adoptă cea mai dură linie în negocierile privind bugetul UE; faţă de orice alt guvern britanic, de când ne-am alăturat Uniunii”, a spus el.


“În cel mai bun caz am vrea să fie redus, în cel mai rău, sunt foarte pregătit să folosesc dreptul de veto, dacă nu obţinem un acord care să fie bun pentru Marea Britanie”, a precizat el.

Votul Parlamentului este consultativ. Dar va fi mult mai dificil, din punct de vedere politic, pentru Cameron, să facă unele concesii, când statele membre UE discută depre buget, la summitul din 22 noiembrie.

Unii seniori ai Partidului Conservator nu au susţinut amendamentul, pentru a nu se alia cu laburiştii, dar au ameninţat că se vor revolta, dacă premierul nu va obţine o reducere a cheltuielilor UE. Provocarea pe care o au în faţă negociatorii nu este doar dacă bugetul va fi mai mic sau mai mare, ci unde ar trebui cheltuiţi banii.

Cele 27 de state membre sunt împărţite în diverse grupuri – uneori care se suprapun, cu diferite priorităţi. Dacă summitul din noiembrie se încheie fără a se ajunge la un acord, termenul limită se mută pentru primăvara viitoare, momentul final pentru a avea legislaţia adoptată până în 2014.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: