sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2022

Arieratele bugetului general consolidat sau datoriile statului față de creditorii comerciali s-au dublat în primele 10 luni ale anului și au crescut cu 11% față de septembrie 2022, până la 341,5 milioane de lei, la care se adaugă 5,3 milioane de lei datori față de salariați și alte restanțe, conform datelor Ministerului Finanţelor (MF).

Cele mai mari sunt arieratele de peste 120 de zile, de 222 milioane de lei, în creștere de peste 3,3 ori față de decembrie 2021.

De fapt, creșterea datoriilor a devenit exponențială încă din septembrie, când au crescut față de august cu 72% în cazul arieratelor de peste 90 de zile, până la 123,7 milioane de lei, și cu 84% până la 134,2 milioane de lei la arieratele de peste 120 de zile.


Apoi, în octombrie datoriile de peste 90 de zile s-au redus la aproape jumătate.

(Citiți și: ”Execuția al 10 luni: Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pe ultima sută de metri – poate realiza un deficit bugetar de 33 mld. în 2 luni din an”)

Grosul datoriilor este la administrațiile locale

Aproape 95% din totalul arieratelor statului („bugete de stat și autonome”) se înregistrează la nivelul bugetelor locale (329,24 milioane de lei). Și cifrele nu includ spitalele, potrivit raportării.

Administrația centrală nu adaugă decât 17,6 milioane de lei.

Evoluția datoriilor administrațiilor locale păstrează sau chiar amplifică proporțiile creșterilor, pe care le determină, de fapt.


Arieratele locale totale sunt de 2,2 ori mai mari decât în decembrie 2021, iar cele mai mari, cele de peste 120 de zile sunt de 3,8 ori mai mari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: