22 decembrie, 2016

curtea-de-conturiLa Ministerul Finanțelor Publice (MFP) „au fost constatate abateri de la legalitate și regularitate, precum și cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului”, potrivit raportului publicat de Curtea de Conturi privind datoria publică pe 2015.

Curtea de Conturi a calculat că datoria publică de 16.205 lei/locuitor, înregistrată la 31 decembrie 2015 a crescut cu 21,23% față de 2013.

Datoria publică este de peste 315,83 miliarde de lei (69,8 mld. euro), conform reglementărilor naționale, în vreme ce la Eurostat a fost raportată o datorie cu 13,28% mai mică. Diferența „provine în cea mai mare parte (85%) din neincluderea în nivelul datoriei publice raportate la Eurostat a instrumentului „Împrumuturi temporare din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului” (cu un sold la data de 31.12.2015 în valoare de 35.519,15 milioane lei)”, explică raportul citat.


Cu o pondere de 38,4% (date Eurostat), România se numără printre primele cinci state membre UE cu cea mai scăzută datorie publică față de PIB în 2015, după Estonia (9,7%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (26,7%), Letonia (36,4%), și mult sub limita maximă de 60% din PIB, prevăzută în Tratatul de la Maastricht.

Pe de altă parte, datoria publică a fiecărui român, calculată conform reglementărilor naționale, a crescut din 2013 până în 2015 din cauza scăderii populației.

curtea-de-conturi-datoria-publica-2013-2015

Descărcaţi de AICI Raportul Curţii de Conturi

Dintre abaterile constatate şi recomandările formulate de Curtea de Conturi a României la Ministerul se remarcă:

  • MFP nu corelează fondurile alocate de la bugetul de stat pentru realizarea proiec-telor (la titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă”) cu tragerile din împrumuturile contractate pentru finanțarea unor proiecte de investiții/necesități prioritare pentru economia românească”. Cauza abaterii este colaborarea insuficientă a direcțiilor de specialitate din cadtrul MFP. Curtea de Conturi recomandă colaborarea direcţiilor de specialitate ale MFP.
  • Valoarea bugetului aferent Proiectului de reconstrucție a drumurilor afectate de inundații finanțat din împrumutul BEI II a fost majorată nejustificat cu suma de 199,15 milioane lei (echivalent a 44,26 milioane euro) față de valoarea aprobată prin contractul de finanțare, datorită faptului că direcțiile de specialitate din cadrul MFP nu au analizat și monitorizat datele transmise de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), date care nu au fost fundamentate corespunzător”. Curtea de Conturi recomandă clarificarea cu CNADNR a majorării nejustificate constatate și colaborarea în consecință a direcțiilor de specialitate din MFP.
  • Soldul datoriei publice locale la 31 decembrie 2015 a fost diminuat în mod eronat cu suma de 100,45 milioane lei (22,20 milioane euro), valoarea corectă a acestuia fiind de 16.185,19 milioane lei”. Raportul recomandă corectarea soldului datoriei publice locale cu diminuarea eronată pe care a constatat-o.

Totuși, Curtea de Conturi consideră că „abaterile consemnate în Raportul de audit nu afectează semnificativ contul general anual al datoriei publice pe anul 2015”.

Totodată, Curtea de Conturi exprimă „o opinie cu rezerve (…), „deoarece s-a constatat faptul că probele de audit colectate sunt suficiente şi adecvate, iar denaturările individuale sau cumulate sunt semnificative, dar nu au efecte generalizate asupra contului general anual al datoriei publice ca întreg”, se spune în concluziile raportului citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: