fbpx

Analiză

Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS. Cu un procentaj de doar… Mai mult

16.11.2020

La obiect

Spitalul Piatra Neamț – doar una dintre bombele cu ceas din Sănătate

Un număr de 10 pacienți intubați au murit și șapte persoane au fost rănite în incendiul produs la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului… Mai mult

15.11.2020

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

Darius Vâlcov le cere iertare tuturor românilor pe care i-a “mâhnit”

de Mariana Bechir , 4.9.2018

Darius Vâlcov a transmis luni un comunicat prin care le cere scuze tuturor românilor pentru nesăbuința de care a dat dovadă atunci când a publicat fișa medicală a unui protestatar anti-PSD.

El spune că a fost afectat de starea de tensiune, “chiar de dușmănia dintre cei de la PSD-ALDE și cei din mișcarea #REZIST”.

Nu-i cere însă scuze lui Sandi Matei, căruia i-a încălcat câteva drepturi fundamentale prin prezentarea publică a fișei și pe care l-a făcut nebun, și nici nu-și anunță demisia.

Comunicatul transmis de Darius Vâlcov, citat de TVR Info:

Recunosc că prin gestul meu am contribuit la continuarea acestei lupte fără sens. Sunt un om pașnic, echilibrat, deși am experiența nedreptăților fără șir. Totuși m-a afectat și pe mine starea de tensiune, de dușmănie.

România s-a ajuns la absurditatea “noi și ei”. Noi, poporul, ei, conducătorii, Noi români din România, ei diaspora. Noi PSD-ALDE, ei #REZIST. Absurd!

În acest context se înscrie gestul meu. Îmi cer iertare pentru nesăbuința mea. Îmi cer iertare de la toți românii pe care i-am mâhnit. Nu mă reprezintă asemenea lupte. Doresc sa fiu parte din soluție la găsirea dialogului între compatrioții mei, fie că se opun acestui guvern, fie că-l susțin.

Sandu Matei a depus plângere penală împotriva lui Darius Vâlcov, pe care-l acuză de complicitate la divulgarea secretului profesional și la abuz în serviciu.

Procurorii trebuie să identifice angajații de la Casa de Pensii București sau Ministerul Muncii care se fac vinovați de divulgare și abuz în serviciu.

Sandu Matei cere despăgubiri de un milion de euro de la Darius Vâlcov.

De asemenea, USR a depus plângeri la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Uniunea cere demisia lui Darius Vâlcov și a Liei Olguța Vasilescu, acuzând faptul că documentul medical a plecat din instituția condusă de cea din urmă.

Cum au reacționat politicienii în cazul Darius Vâlcov

Cine greșește trebuie să plătească, a declarat marți ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, despre Darius Vîlcov, împotriva căruia au fost deja depuse sesizări la mai multe instituții.

“Nu comentez (…) Sunt structuri ale statului, dacă cineva face un gest în afara legii, trebuie să suporte consecințe. Că sunt eu, că e Darius Vâlcov (…)

Repet, a făcut o astfel de postare, există o prevedere legală care nu îi permite, această prevedere trebuie aplicată. Indiferent cine este persoana. Că sunt eu, că e Darius Vâlcov. (…) Eu am vorbit și ieri cu Darius despre postarea asta. Ca principu general – și nu comentez mai mult – , ai făcut o anumită acțiune, ai o prevedere legală, trebuie respectată legea”, a declarat Eugen Teodorovici.

Liviu Dragnea: Nu cred că trebuie să-și dea demisia. A fost o postare privată

Liviu Dragnea este categoric – autorul politicilor de guvernare ale social-democraților nu trebuie să demisioneze din funcția de consilie ar premierului:

N-am văzut inflamări în toţi anii ăştia în care erau date publicităţii rechizitorii, în care erau date publicităţii date din dosare. Nu s-a cerut demisia nimănui atunci.

Din câte am înţeles, a fost o postare privată pe pagina de Facebook, dar poate fi un gest nefericit. Dar nu cred că trebuie să-şi dea demisia sau să fie demis de acolo. 

Liviu Dragnea face o confuzie, intenționată, între rechizitoriile procurorilor și documentele medicale privind un pacient.

Rechizitoriile sunt informații publice, la care au acces toți cetățenii, în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, pe când un diagnostic și adresa unei persoane identificabile sunt date personale, protejate de mai multe legi.

Divulgarea datelor personale în general se pedepsește prin amendă, iar atunci când este vorba despre date medicale divulgate de instituții medicale sau care prelucrează aceste informații privind starea de sănătate (vârsta, greutatea, afecțiunile suferite, bolile anterioare, diverse alergii și/sau reacții adverse, tratamentele urmate, radiografii etc.) este vorba despre o infracțiune.

De asemenea, există o decizie a Curții de Justiție a UE prin care s-a stabilit că orice postare de pe Facebook este o postare publică, nu privată, și de aici reuzltă și responsabilitatea autorului în instanță.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – Nu este ecva normal

Nu am văzut (postarea lui Vâlcov – n.r.). Eu am fost în weekend într-o deplasare şi nu sunt la curent cu aceste aprecieri. (…) Cred că, în virtutea necesităţii apărării şi protejării drepturilor individuale, indiferent cine face un asemenea lucru, nu este ceva normal.

Ecaterina Andronescu – Este ilegal

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este de părere că publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov, consilier al premierului, a fişei medicale a unui protestatar din 10 august este un lucru ”ilegal”, deoarece încalcă o Directivă europeană referitoare la utilizarea datelor cu caracter personal:

Există o Directivă europeană care nu permite să folosim datele personale decât cu acordul (n.r. – persoanei în cauză). Nu ştiu care sunt pedepsele.

Întrebată dacă este ilegal ceea ce a făcut Darius Vâlcov, Andronescu a spus: “Da, este ilegal. Categoric”.

Renate Weber (ALDE) – Un gest mizerabil. Demisia!

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a fost primul politician care a reacționat vehement împotriva lui Darius Vâlcov și a cerut demisia sau demiterea acestuia:

Publicarea de către Darius Vâlcov a fișei medicale a unui om bolnav este un gest mizerabil din punct de vedere moral și un act ilegal, existând prevederi clare atât la nivel european, cât și în legislația noastră privind protecția datelor personale.

Demisia, demiterea lui Darius Vâlcov sunt gesturi politice obligatorii.

Ca și a celor care i-au permis accesul la un document medical. Dacă vrem “domnia legii”, atunci trebuie să înțelegem că legea este aceeași pentru toți, indiferent de simpatii sau antipatii politice. Încălcarea ei se sancționează.

Lia Olguța Vasilescu trimite Corpul de Control să verifice pensionarea protestatarului și susține că nu a fost încălcată legea

Ministerul Muncii, de sub autoritatea căruia a ajuns la Draius Vâlcov fișa medicală a protestatarului anti-PSD, susține însă că nu s-a încălcat nicio lege, întrucât documentul este unul administrativ, deci public, și nu confidențial.

Justificarea este fără nicio valoare, întrucât incriminantă nu este apariția documentului în sine – numeroasele legi existente pedepsesc divulgarea acestor informații, indiferent cum s-a produs scurgerea acestor informații, oficial sau neoficial, printr-un document sau o declarație verbală.

De menționat că ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu nu neagă lansarea documentului, în spațiul public, dintr-una dintre instituțiile pe care le coordonează.

Explicația Ministerului Muncii:

Din primele cercetari s-a constatat ca, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare in grad de invaliditate a unei persoane, in vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ.

Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fişe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic.

Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 şi 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice şi care a mai fost menţionat in presa, in Decembrie 2017, in urma unei altercaţii din Piata Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box.

Acest act administrativ se întocmeşte in mai multe exemplare şi un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru ca invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la munca pe o perioada de 4 ore/zi şi orice angajator potenţial are obligaţia sa îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.9.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Se lansează schema de ajutor de stat „Granturi pentru investiții”. Înscrierile încep pe 3 decembrie

Raluca Florescu

Pe data de 3 decembrie va fi lansată etapa de înscriere în cadrul măsurii 3 „Granturi pentru investiții”, aprobată prin OUG 130/2020, a anunțat Ministerul… Mai mult

Stiri

Oficial OMS: Sistemele de sănătate sunt gestionate ca “liniile aeriene low-cost”, nepregătite pentru crize

Iulian Soare

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu învaţă din criza actuală de coronavirus,… Mai mult

Europa

Decizia privind autorizarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cel târziu pe 29 decembrie – Agenția Europeană a Medicamentului

Iulian Soare

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-BioNTech ar putea fi autorizat în UE înaintea celui dezvoltat de Moderna. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că… Mai mult

Europa

Germania interzice o grupare extremistă ce promovează reinstaurarea nazismului

Iulian Soare

Poliţia germană a efectuat marți mai multe percheziţii la domiciliile membrilor grupării de extremă dreapta „Brigada Lupilor 44”, scoasă în afara legii şi despre care… Mai mult

Stiri

Răspunsul Kremlinului la cererea Maiei Sandu: “Retragerea forţelor de menținere a păcii în Transnistria poate duce la destabilizare gravă în regiune”

Iulian Soare

O modificare a statu-quo-ului forţelor ruse de menținere a păcii în Transnistria ar putea duce la o destabilizare gravă în regiune, a declarat luni Dmitri… Mai mult

Europa

Comisia a virat României a 3-a tranșă de – de 3 mld. euro – din împrumuturile acordate prin SURE

Iulian Soare

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 3 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. Dintre cele cinci… Mai mult

Stiri

Consens în OPEC – restricțiile de producție, prelungite cu 3 luni, dacă acceptă și aliații din OPEC+

Iulian Soare

Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire cu trei luni a măsurilor actuale de reducere a producţiei, dacă aliaţii… Mai mult