marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 martie, 2019

Darius Vâlcov se face vinovat de discriminare și de încălcarea dreptului la demnitate, în cazul publicării fișei medicale a activistului Sandi Matei, a decis miercuri, în unanimitate, Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Consilierul premierul Viorica Dăncilă a fost amendat cu 1.000 de lei.

Comunicatul CNCD:


Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de “sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate,  constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei.

În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar  a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii.

Darius Vâlcov, consilier al premierului și strategul politicilor guvernamentale, a publicat anul trecut fișa medicală a activistului #Rezist Sandu Matei.


Documentul atestă că acesta a suferit de depresie în urmă cu mai muți ani și conține, în afară de diagnosti, și alte date personale ce nu pot fi făcute publice (adresa acestuia, de exemplu).

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCDCP) s-a autosesizat și ea, dar nu s-a aflat cum a ajuns la Darius Vâlcov o fișă medicală la care nu ar fi trebuit, conform legii, să aibă acces.

Colegiul Medicilor din România și Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie au protestat anul trecut, atât pentru că o instituție din subordinea Ministerului Muncii a furnizat aceste date confidențiale, afectând credibilitatea sistemului, cât și din cauza folosirii unei expresii „profund stigmatizantă şi care are repercusiuni multidimensionale, aruncând o anatemă asupra tuturor pacienţilor cu suferinţe psihice, care au nevoie de protecţia şi respectul cuvenit din partea statului român”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: