vineri

26 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2013

Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al României, a opinat joi că scandalul iscat la alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a fost generat de frustări ale unor judecători din CSM care au pierdut alegerile.

„În opinia mea, au fost anumite nemulţumiri şi frustrări ale unora dintre colegii judecători care au pierdut alegerile. Dacă ne uităm în 2012, acei membri ai CSM-ului care au fost numiţi ca reformişti în CSM şi au venit în acest organism în 2012 au pierdut alegerile cu candidatul lor în favoarea judecătoarei Alina Ghica. A fost o competiţie. În acest an, au pierdut alegerile în faţa doamnei Hăineală. Este un vot democratic care trebuie respectat. Aceste nemulţumiri trebuie rezolvate altcumva şi nicidecum punând sub semnul întrebării legitimitatea prezenţei unui procuror în fruntea CSM sau punând sub semnul întrebării statutul procurorilor”, a arătat Morar, la postul Digi 24.

„Rezultatul alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM a pornit de la nemulţumirea unor judecători din CSM, nemulţumiţi că funcţia de preşedinte a fost câştigată prin vot de către un procuror. S-a pus apoi în discuţie legitimitatea prezenţei unui procuror în fruntea CSM şi de aici s-a ajuns la contestarea statutului unei întregi categorii profesionale, mă refer la procurori. Şi mai departe vedeţi toată această gălăgie, tot acest zgomot, generat de începerea procedurilor de revocare din funcţia de membru al CSM iniţiate de adunările generale ale unor instanţe”, a a mai spus procurorul.


El a precizat că din punct de vedere constituţional nu se fac discriminări între judecători şi procurori în ceea ce priveşte accederea la şefia CSM.

CSM nu reuşeşete, a doua săptămână la rând, să numească un vicepreşedinte al Consiliului, iar preşedintele deja ales al CSM, Oana Schmidt-Hăineală, este contestat de judecători pe motiv că ea este procuror şi, prin urmare, se supune unui control ierarhic.

Despre relaţia cu ministrul Pivniceru: Vom scăpa unul de celălalt, într-un fel sau altul

Morar s-a declarat sceptic faţă de o îmbunătăţire a relaţiei sale cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

„Sunt sceptic vis-a-vis de poziţiile pe care doamna Pivniceru le-a avut faţă de mine, faţă de procurori, faţă de DNA, încă dinainte de a deveni ministru al Justiţiei, atunci când era preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România. Şi n-am văzut nimic semnificativ schimbat în acest sens care să mă facă să cred că pe viitor va fi mai bine. Dar lucrurile se vor rezolva în sensul că vom scăpa unul de altul într-un fel sau altul. Drumurile noastre se vor despărţi cumva”, a mai spus Daniel Morar.


De asemenea, Daniel Morar a avansat şi cinci nume ca recomandări, ca variantă de numire ca procuror-şef al DNA:

  • Doru Ţuluş – DNA, structura centrală
  • Lucian Papici, DNA structrua centrală
  • Călin Nistor, DNA Piteşti
  • Elena Botezan, DNA Cluj
  • Laura Oprean, procurorul-şef interimar al DNA

„Sunt oameni care s-au expus în toţi aceşti ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toţi aceşti ani, au făcut dosare importante şi au obţinut şi rezultate în instanţă. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat. Nu oameni de genul candidaturilor propuse, da?”, a spus Morar.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, l-a propus preşedintelui Traian Băsescu pe procurorul Ioan Irmie pentru a prelua funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ candidaturii acestuia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: