15 iunie, 2012

Un desen în şapte linii, privind situaţia actuală a economiei româneşti şi direcţiile în care guvernul/guvernele ar trebui să privească după soluţii. Aşa arată prezentarea, în contextul crizei din Europa, făcută de economistul Daniel Dăianu joi, la seminarul organizat de Ziarul Financiar.

Ţinând cont că Daniel Dăianu este consilierul personal al premierului Victor Ponta, se poate presupune că o atare viziunea asupra economiei româneşti din acest moment ajunge şi pe masa, sau la urechile şefului de la Palatul Victoria. Astfel încât înşirăm mai jos, schematic – aşa cum s-au derulat ele la seminarul ZF – punctele atinse de Daniel Dăianu în prezentarea sa sub titlul „Economia românească în triungiul Bermudelor. Se poate ieşi?” :

Valorificarea rezervelor interne:

– de eficienta si alocare a resurselor (micro si macro): economia autohtona functioneaza mult in interiorul frontierelor de productie si tehnologice


– In perioada 2005-2008 cresterea economica a fost bazata in larga masura pe marirea stocului de capital. Trebuie sa schimbam paradigma (o problema: locuri de munca cand cererea este insuficienta)

– Orientarea catre tradables

– Rolul capitalului autohton…nu prin extractia de rente!!!

– Atragere de resurse din afara


– De la “institutii extractive” la “institutii inclusive”, care promoveaza eficienta si cresterea

Rezerve interne: sectorul public

– Absorbtie de fonduri europene: contracararea efectele crizei asupra productiei si cresterii potentiale –importanta nivelului cheltuielilor publice; urgente acum si perioada 2014-2020

– Cresterea eficientei utilizarii banului public (investitii publice de cca 5% din PIB, dar…; achizitii publice, etc)

– Colectarea taxelor si impozitelor (29% din PIB fata de 33% in NMSs si 38-39% in UE-27): — efect de evictiune?

– Prioritati in investitii

– Reforma companiilor de stat

– Politica salariala (performanta)

– Adică: Cresterea cheltuielilor publice (cu peste 4% din PIB) si a eficientei lor + atenuarea unor vulnerabilitati = marirea ratei de crestere economica (se modifica ICOR(incremental capital outut ratio) si in timp ACOR (average capital output ration)): de la 2-2,5% la 3,5-4-4,5% din PIB

Dar…

– Functionarea institutiilor publice: sa trecem de la “extractive” la ‘inclusive” institutions

– Statul de drept sa functioneze (The Rule of Law, si nu “legea sa fie utilizata, indiferent cum”), combaterea coruptiei, clientelismului

– Diminuarea rent-seekingului

– Bugetul 2013 si programul economic…

Politici macro

-Consolidarea bugetara trebuie sa continue (ambele laturi)

-Prociclicitatea consolidarii trebuie compensata prin fonduri europene, crestere de eficienta a cheltuielilor, etc

-Stimularea economisirii interne (regim fiscal) –Economisirea interna bruta (GDS) a fost cca 25% din PIB (2011) fata de 17% (2006-2008), ceea ce explica si reducerea deficitelor externe. Dar aceasta schimbare a fost fortata de criza si fata de un PIB diminuat. Esential este sa creasca productivitatea investitiilor (a GFCF= 24,6% din PIB in 2011, fata de cca 28% intre 2005-2008….vezi analize privind contributia factorilor la cresterea economica)

-Politici fiscale si de curs care favorizeaza tradables (sustinerea cresterii economice); un curs subapreciat incurajeaza productia autohtona de tradables

-De-euroizarea mareste spatiul de manevra. Intrarea in zona euro depinde de doua preconditii fundamentale: a/ o economie competitiva, care implica castiguri de productivitate, ce nu se pot realiza in cativa ani; b/ repararea zonei euro. Pana la aderare Romania are nevoie de o politica monetara eficace, ceea ce inseamna un grad de euroizare scazut. Sunt necesare masuri care sa incurajeze utilizarea monedei nationale in tranzactii interne (facturile la utilitati publice sa nu fie legate de euro

Politici structurale

– Piata muncii: diminuarea costului muncii (CAS) ca supply side economics, intr-un mix de politici care sa promoveze iesirea din “subteran” si flexibilizarea (sa nu fie protejati “insiders”; problema tinerilor); cresterea participarii

– Politica natalitatii (sanatatea oamenilor); problema imigratiei…(selectiva?)

– Competitia pe piete (pedepsirea abuzului pozitiei dominante pe piata)

– Problema “echitatii/corectitudinii” politicilor publice —fairness

Politici industriale/structurale

-Reforma companiilor de stat

privatizarea management-ului este o solutie, dace se face bine

-Privatizari nu oricum

-Parteneriat public privat in domenii industriale strategice (energie)

-Incurajarea unor investitii noi in industrie (sunt proiecte importante…)

-Valorificarea resurselor naturale (contracte care sa fie avantajoase Romaniei; de ce nu este Romgaz parte a unor consortii?)

Invatamant si cercetare

-sprijinirea unor poli de excelenta industriala si de cercetare, clustere (in centre academice mari);

-Investitia in invatamant (sa ajungem la 6% din PIB): curriculum cu accent pe stiinte tehnice, matematici; invatamant vocational (parteneri germani ne pot ajuta)

-De pus de acord educatia profesionala cu ce cere piata!

-Cresterea cheltuielilor pentru R&D (0.4% din PIB in 2010…0,18% contributia sectorului privat

-Trebuie sa “aducem creiere” acasa. Sa incurajam revenirea in tara a celor care s-au scolit in strainatate. Ar fi bine sa se infiinteze un Institut Roman pentru Studii Avansate, care cu finantare bugetara si bani europeni sa valorifice capacitatea celor din dispora care vor sa petreaca sabbaticals in Romania (Academia Romana are un proiect in acest sens)

Agricultura ca domeniu strategic

-Cresterea preturilor relative la alimente (criza ecologica)

-Pamantul Romaniei ca un activ de valoare european (politica PAC)

-Politica statului de sprijinire a asocierii si constructiei de infrastructura/logistica –conteaza mai mult decat platile directe prin PAC

-Bancile si agricultura

Atragerea de resurse din afara

-Lichiditatile sunt in afara Europei…

-Romania are relatii “adormite”….trebuie sa fie trezite

-Diplomatie economica agresiva catre toate azimuturile (Asia, tari arabe, Turcia, Israel, etc)

-Strategia Dunarii poate fi un mare proiect european si al Romaniei. Dunarea poate deveni o axa economica, de transport de mare utilitate pentru Romania.

Concluzie

-Valorificarea rezervelor interne (reforme interne), fondurile UE si atragere de resurse din exterior pot duce rata potentiala de crestere a PIB-ului la 4-4,5% (de la probabil 2-2,5% acum)

-Sunt aspecte de ordin calitativ care nu sunt prinse de asemenea calcule

-Cresterea trebuie sa fie inclusiva. Fairness nu are culoare politica

-Problema etica. Conduita elitelor (a celor ce guverneaza)

-Evitarea unor situatii foarte rele in zona euro conteaza enorm. O reintrare in recesiune severa in Europa ar lovi potentialul de crestere din nou. Dinamici sociale si politice negative…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Tot ceeace a „inventariat”(partial),prof. Daniel Daianu,fiindca nu putea sa cuprinda totul la o singura inventariere,plus restul celor 7.7.7.7…solutii punctuale sau „integrate” le-am cuprins intr-un „program de reconstructie economica” nationala,care se realizeaza/impune la modul „organic”,iar nu prin actiuni/masuri birocratice de lucru,de tipul „comitetelor si comitiilor”.
    Iesirea din triunghiul stagnarii,din fundatura in care ne-am impotmolit de 22 de ani,este imposibila in lipsa unui „program de dezvoltare economica accelerata”,care sa valorifice experienta pozitiva a tarilor (azi) dezvoltate,a celor emergente(tigrii asiatici) si a fostelor tari comuniste,pe parcursul tranzitiei la capitalism.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Tot ceeace a „inventariat”(partial),prof. Daniel Daianu,fiindca nu putea sa cuprinda totul la o singura inventariere,plus restul celor 7.7.7.7…solutii punctuale sau „integrate” le-am cuprins intr-un „program de reconstructie economica” nationala,care se realizeaza/impune la modul „organic”,iar nu prin actiuni/masuri birocratice de lucru,de tipul „comitetelor si comitiilor”.
    Iesirea din triunghiul stagnarii,din fundatura in care ne-am impotmolit de 22 de ani,este imposibila in lipsa unui „program de dezvoltare economica accelerata”,care sa valorifice experienta pozitiva a tarilor (azi) dezvoltate,a celor emergente(tigrii asiatici) si a fostelor tari comuniste,pe parcursul tranzitiei la capitalism.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: