joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2022

Danemarca și Kosovo au semnat o scrisoare de intenție pentru închirierea a 300 de celule de închisoare în Kosovo, pentru a reduce supraaglomerarea închisorilor din țara scandinavă.

Practica închirierii de locuri de detenție nu este nouă: anterior, Norvegia și Belgia au închiriat celule de închisoare în Țările de Jos.

Acordul, anunțat de cele două țări prin semnarea unei declarații de intenție, se va desfășura pe o perioadă inițială de cinci ani. Copenhaga, transmite Euronews, va plăti o taxă anuală de 15 milioane de euro pentru a închiria celulele.


„Există posibilitatea unei prelungiri automate pentru aceeași perioadă”, precizează comunicatul comun.

Săptămâna trecută, Copenhaga a indicat că prizonierii trimiși în Kosovo vor fi străini supuși deportarii după ispășirea pedepsei.

Din 2015, populația deținută în închisori din Danemarca a crescut cu aproape 20%, iar numărul gardienilor a scăzut cu aceeași proporție, provocând probleme cu supraaglomerarea.

Deținuții din Danemarca vor fi trimiși la închisoarea din Gjilan, oraș situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Pristina, începând din 2023.


Mai multe ONG-uri care monitorizează sistemul corecțional din Kosovo și-au exprimat îngrijorarea că transferul a aproximativ 200 de deținuți la închisoarea Gjilan pentru a face loc prizonierilor danezi ar suprapopula în mod natural alte închisori.

Sistemul penitenciar din Kosovo are o capacitate de până la 2.500, dintre care aproximativ 700-800 sunt încă libere.

Un gardian danez va conduce noua unitate de 300 de celule, alături de un albanez și vor fi ajutați de personal local. Legile daneze se vor aplica în această unitate din Kosovo.

„Un acord inovator”

Ministrul danez al Justiţiei, Nick Haekkerup, a declarat în timp ce semna scrisoarea de intenţie cu omologul său kosovar-albanez Albulena Haxhiu că acordul va rezolva problema îngrijorătoare a suprapopulării închisorilor din țara sa.

„Acesta este un acord inovator, care va crea spațiu real în închisorile noastre și va ușura presiunea asupra ofițerilor noștri”, a anunțatt Haekkerup.

Albulena Haxhiu a spus că Kosovo deține între 700 și 800 de spații de detenție nefolosite și a asigurat că prizonierilor deținuți în celulele închiriate li „se vor aplica legile Danemarcei”.

Semnarea scrisorii de intenție între cei doi miniștri a fost primul pas înainte ca un acord interguvernamental să fie semnat și apoi ratificat de parlamentele ambelor țări.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: