28 ianuarie, 2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis încă dacă se va prezenta sau nu la Parlament, dar mai întâi ar trebui clarificat „abuzul în serviciu” prin care senatorul Daniel Zamfir l-ar fi convocat, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale.

„Încă nu este o decizie. Dar invitaţia care a venit la BNR este semnată de dl. Zamfir în calitate de preşedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisie Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură, a d-lui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care se ocupă direct de BNR”, a declarat Dan Suciu, citat de Mediafax.

„Aşa că până să meargă BNR la vreo Comisie, în care să vorbească de aşa-zise abuzuri (pe piaţă, n.r.), ar trebui că răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu, pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare”, a adăugat purtărorul de cuvânt al băncii centrale.


Oficialul BNR a mai relevat că așa zisa manipulare a ROBOR, de care Daniel Zamfir a acuzat BNR în spaţiul public, este „un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei, şi să nu se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR.

Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, începută în 2008 şi încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să oprescă mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzaţiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare, şi că nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei.


BNR precizase într-un comunicat că „își dorește, ca și până acum, „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice”, dar că aceasta presupune „o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”.

Anterior, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarase că problemele OUG 114 trebuie dezbătute în Comitetul Național de Supraveghere Macroprudenţială, așa cum ar fi trebuit dezbătut proiectul ordonanței.

Organismul ar urma să se întrunească pe 4 februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: