10 iulie, 2020

Piețele financiare nu au ajustat încă dobânzile la obligațiunile în euro ale României, statul fiind perceput a se afla în clasa ”junk”, cu toate că S&P a decis să mențină rating-ul la BBB-/A-3 al României, clasă recomandată investițiilor, a declarat vineri Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, într-o videoconferință.

”Obligațiunile în euro ale României încă au un preț care arată ca și cum ar fi junk. Piața financiară nu a ajustat prețul ca și cum România a trecut hopul și este în continuare investment grade”, a punctat Dan Bucșa, adăugând că dobânzile la care se împrumută România sunt similare cu cele ale unor state precum Maroc sau Serbia, considerate riscante de către agențiile de rating.

În acest an, România a atras 6,3 miliarde de euro prin emisiuni de obligațiuni și alte 3,3 miliarde de dolari. Piețele financiare se așteaptă ca Ministerul Finanțelor Publice (MFP) să mai iasă pe piețe financiare spre sfârșitul anului, pentru a atrage circa 2 miliarde de euro, a precizat economistul UniCredit.


În ceea ce privește evoluția finanțării din piața internă, Dan Bucșa a punctat că Finanțele au beneficiat de interes din partea finanțatorilor locali, în contextul în care Banca Națională a României (BNR) a intervenit pentru a asigura lichiditatea din piață.

Din calculele sale, statul a împrumutat până acum cu 1,1% din PIB peste ce și-a propus. „Necesarul de finanțare pentru acest an poate fi atins atât timp cât deficitul nu va depăși cu mult 8% din PIB. Noi avem o estimare de 8,4% din PIB deficit cash”, a mai precizat Bucșa.

Necesarul de finanțare a fost amendat recent de MFP la 120 de miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult decât calculul de la începutul anului.

BNR ar putea reduce dobânda la 1% pe an

Economistul este de părere că BNR ar putea reduce dobânda cheie de politică monetară la 1% pe an (de la 1,75% în prezent) pentru a veni în sprijinul persoanelor și companiilor care își vor relua plata ratelor, odată cu încheierea facilității de amânare adoptată de guvern în contextul pandemiei.


”Mă aștept ca BNR să taie dobânda până la 1% pentru că în momentul în care expiră moratoriul de plată, obligațiile de plată ar crește atât de mult încât bugetele companiile și ale gospodăriilor ar fi puternic afectate. De aceea cred că BNR ar putea reduce referința pentru ca revenirea la plata ratelor să nu aibă un impact extrem de mare”, a comentat economistul.

El a punctat intervenția fără precedent a băncilor centrale din regiune pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie, avertizând asupra faptului că guvernele nu trebuie să se aștepte ca această intervenție să fie de durată.

BNR a fost mai cumpătată (cu achizițiile de titluri de stat, n.r.) și probabil că a fost decizia corectă. În Polonia, Turcia și Croația, băncile centrale au curățat piața. Felul în care BNR a intervenit, cumpărând obligațiuni de stat acolo unde a văzut presiuni pe randamente, a fost cel mai eficient”, a declarat Bucșa.

Cu privire la evoluția inflației, estimările UniCredit sunt că aceasta se va menține la nivelul de 3% în lunile viitoare. Pe de altă parte, inflația de bază va scădea, cel mai probabil, din cauza condițiilor slăbite din piața muncii, consideră Dan Bucșa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: