cursdeguvernare

marți

10 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Dan Bădin, Deloitte: Vor mai fi modificări fiscale în 2017. Creşterea obligatorie a salariului brut – discutabilă constituţional

17 octombrie, 2017

Mai sunt doar două luni din 2017, dar încă mai sunt previzibile modificări ale legislaţiei fiscale până la sfârşitul anului – este una dintre ideile afirmate la Conferinţa anuală Tax & Legal, organizată marţi de Deloitte România şi Reff & Asociaţii.

„Vom vedea probabil un interes crescut în zona legislaţiei de fiscalitate, în ultimele două luni ale anului. 2018 pare să fie un an în care companiile nu vor avea o fiscalitate majorată, dar până la sfârşitul anului e posibil să mai apară modificări ale legislaţiei fiscale. Noi sperăm că, după un aşa an agitat – anul acesta – anul viitor să fie mai stabil din perspectiva discuţiilor asupra modificărilor despre legislaţie”, a declarat Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

Pe de altă parte, măsura trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat este marcată de mari incertitudini.


Firmele ar putea creşte salariile brute, pentru a evita scăderea salariului net, dar ar putea contesta măsura în justiţie, ulterior, pe motiv ce anticonstituţionalitate, dacă vor fi silite să o facă, potrivit consultantului citat.

„E posibil ca unii să o facă şi să o conteste în justiţie pe motive de anticonstituţionalitate. Există o dezbatere din punct de vedere juridic. Unii spun că ar fi anticonstituţională. (…) Deocamdată nu ştim. Avem nişte discuţii fără să avem un text de lege, un draft, pe care să ne putem baza”, a mai spus Dan Bădin, citat de Agerpres.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, pe 27 iulie, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.

La obiecţia că salariul net ar putea scădea, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a replicat invocând o reglementare „tranzitorie”, caer ar putea corecta neajunsul prin creşterea salariului brut.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: