sâmbătă

27 aprilie, 2024

31 iulie, 2014

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, potrivit Mediafax, că a transmis la Bruxelles scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.

31 iulie era termenul dat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ţărilor membre pentru a-i transmite oficial propunerile.

Scrisoarea a plecat în ultima zi

O nouă nominalizare a lui Dacian Cioloş pentru portofoliul european al Agriculturii fusese convenită de premierul Victor Ponta de la începutul lunii iulie.


România rămăsese printre puţinele state membre care nu trimiseseră până pe 30 iulie o propunerea oficială pentru susţinerea unui candidat în executivul european.

Până în prezent, nicio altă ţară nu şi-a manifestat interesul pentru portofoliul Agriculturii.

Întrebată joi câte state membre nu au trimis propuneri pentru viitoarea Comisie, Natasha Bertaud, purtător de cuvânt al CE, a precizat: „Preşedintele ales Juncker poartă, în prezent, consultări intense cu toţi cei 28 de şefi de stat şi de guvern. El (Juncker – n.red.) le-a spus la Consiliul European din 16 iulie să vină cu propuneri până la finalul lunii iulie. Pe baza lor, domnul Juncker va reflecta şi va lucra la componenţa Comisiei pe perioada verii, dar niciun anunţ privind numele şi portofoliile nu va fi făcut până când Colegiul (comisarilor – n.r.) nu va fi complet, ceea ce se va întâmpla pe 30 august, când va fi numit Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă”.

Până joi după amiază, nu făcuseră încă propuneri Bulgaria, Belgia, Italia, Olanda şi Portugalia.

Problema lui Jean-Claude Junker


O altă problemă cu care se confruntă Jean-Claude Juncker este numărul mic de femei în componenţa CE.

Preşedintele CE a cerut şefilor de stat şi de guvern ca cel puţin 10 propuneri să fie femei, lucru dorit şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Dintre ţările care şi-au anunţat propunerile, doar Cehia şi Suedia au ales femei.

Guvernul de la Praga a propus-o pe Vera Jourova, ministru al Dezvoltării Regionale, în timp ce Executivul de la Stockholm a decis să meargă tot pe mâna Ceciliei Malmström, în prezent comisar pentru Afaceri Interne.

Totodată, Guvernul sloven a trimis, joi, trei propuneri, lăsându-l pe Juncker să-şi aleagă comisarul: premierul Alenka Bratušek, ministrul de Externe, Karl Erjavec, şi europarlamentarul social-democrat Tanja Fajon.

Potrivit presei slovene, Juncker ar prefera-o pe Alenka Bratušek.

Colaboratorii lui Juncker au precizat că acesta mizează pe statele care nu au trimis încă propuneri pentru o creştere a numărului de femei în viitoarea Comisie, relatează AFP.

“Domnul Juncker a anunţat clar în mai multe rânduri că o Comisie cu 2 sau 3 femei nu va fi legitimă sau credibilă, iar el nu va accepta acest lucru. Şi Parlamentul European a anunţat că nu va accepta o Comisie cu un număr insuficient de femei. Domnul Juncker continuă discuţiile asupra acestui aspect cu toţi şefii de stat şi de guvern şi va cântări cu atenţie toate opţiunile”, a declarat, joi, Natasha Bertaud.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: