joi

25 aprilie, 2024

17 februarie, 2016

ciolosPremierul Dacian Cioloș a explicat miercuri că posturile de televiziune din trustul familiei Voiculescu nu vor fi evacuate din sediu luni, atunci când expiră termenul dat de ANAF, ci după ce vor fi parcurse toate procedurile legale.

Suplimentar, premierul Cioloș a anunțat că a cerut conducerii ANAF ”să analizeze modul în care se raportează la contribuabili în acționarea atribuțiilor lor, pentru că nu trebuie să aibă atitudini de intimidare.”

Premierul Dacian Cioloș a fost convocat miercuri la Senat, urmare a deciziei adoptate marți de acest for legislativ, care a dorit să afle poziția premierului referitoar la somația de evacuare trimisă de ANAF chiriașilor din imobilul situat în șos. București-Ploiești.


După ce a și-a exprimat opinia, premierul a ascultat, mai bine de 2 ore și jumătate, declarațiile politice sau politicianiste pe marginea subiectului.

Declarațiile premierului Cioloș

Premierul a reamintit senatorilor că acțiunea Fiscului nu are nicio legătură cu îngrădirea dreptului de exprimare :

”O instituție a statului aflată în subordinea guvernului a decis să aplice o hotărâre judecatoarească. Nu este vizată activitatea jurnaliștilor, posturile nu își pierd licențele de emisie. Ba, mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru că suntem la începutul procesului. Ar putea dura câteva luni. Termenul de cinci zile este o decizie specifică, nu există în lege alte termene. Dacă nu se aplica termenul, ANAF putea fi acuzat de discriminare.”

Premierul a confirmat indirect faptul că acțiunea ANAF a fost decisă de fostul șef al instituției, Gelu Ștefan Diaconu, cu 3 zile înainte ca acesta să fie demis.


”Guvernul României respectă legile și horărârile judecătorești. ANAF a acționat legal- pe 8 februarie 2016 s-a decis punerea în aplicare a acestei decizii. Eu nu am fost informat, dar nici nu trebuia să fiu informat. Este datoria instituțiilor statului să își valorifice bunurile”, a afirmat Dacian Cioloș.

Din declarația făcută în Senat, rezultă și o nemulțumire legată de modul în care Fiscul a înțeles să pună în aplicare acțiunea decisă de Gelu Ștefan Diaconu.

”Am cerut noii conduceri a ANAF să analizeze modul în care se raportează la contribuabili în acționarea atribuțiilor lor, pentru că nu trebuie să aibă atitudini de intimidare. Noi am cerut să analizeze modul în care își desfășoară activitatea.” a precizat premierul.

Mesajul transmis senatorilor în încheierea declarației:  ”Încredrea în statul român nu va putea fi câștigată fără ca statul român să respecte legea.”

Complicitățile care au blocat aplicarea unei sentințe clare

Situația juridică a imobilelor în care își desfășoară activitatea posturile deținute în trecut de Dan Voiculescu era clară din data de 8 august 2014, când Curtea de Apel a condamnat definitiv inculpații din Dosarul ICA și a menținut decizia ca statul să confiște imobilele dobândite de Dan Voiculescu prin privatizarea frauduloasă.

Indicația dată de Curtea de Apel în privința sediului în dispută a fost: „Imobilul situat în șoseaua București – Ploiești, nr. 25 – 27, sector 1, București, compus din teren în suprafață de 4184,41 mp și construcția în suprafață 3140 mp edificată pe acesta cu suprafața construită la sol de 1986,25 mp, înscrisă în CF cu nr. 4405 a localității București cu nr. cadastral 2693 care vor trece în patrimoniul statului liber de orice sarcini.”

ponta-antena-3Complicitatea politică la vârf este motivul pentru care decizia instanței nu s-a aplicat. Primul semnal a fost transmis pe premierul de la acea dată, la numai 10 zile de la decizia Curții de Apel- prezent în studiourile Antena 3, la emisiunea ”Sinteza zilei” din 18 august 2014, premierul Victor Ponta asigura: ”Cât sunt eu prim-ministru, nu trebuie să vă mutați nicăieri!” (AICI – LINK)

Indicația premierului a fost urmată de acțiunile ezitante ale Fiscului, care a anunțat frecvent că bunurile confiscate în Dosarul ICA – Voiculescu nu pot fi valorificate, deocamdată, întrucât proprietățile respective fac obiectul mai multor procese deschise de firme din grupul Grivco – trustul Antena. Până când nu se va lămuri situația juridică a acestor imobile și dreptul de proprietate al statului, afirma ANAF, vor exista puțini doritori care să înainteze o ofertă pentru ele.

gelu-diaconuÎn ciuda deciziilor clare emise de instanță, fostul șef ANAF Gelu Ștefan Diaconu a solicitat de mai multe ori clarificări din partea Curții de Apel, situație care a generat autosesizarea procurorilor DNA în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și nerespectarea hotărârilor judecătorești de către funcționari din ANAF și alte instituții, precum și de către persoane condamnate.

Este posibil ca acțiunea de evacuare decisă pe final de mandat de Gelu Ștefan Diaconu să fie luată cu gândul la acest dosar deschis de DNA.

Evacuarea- etapele procedurale

Codul de procedură civilă prevede clar care sunt pașii de urmat în situația de față.

ANAF a notificat televiziunile grupului Intact să evacueze sediile ocupate în termen cinci zile. Aceste televiziuni pot refuza să plece din sediu, și este previzibil că vor acționa de această manieră invocând faptul că, din punct de vedere tehnic, nu pot.

În această situație, ANAF trebuie să obțină de la o instanță o hotărâre de evacuare, hotărâre care poate fi contestată la o instanță superioară.

Procedura de evacuare se poate derula abia după ce hotărârea rămâne definitivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: